Hjältar ska hyllas inte fängslas

Efter Göteborgskravallerna blev polismästaren Håkan Jaldung som nu mera är pensionerad, anklagad för bland annat olaga frihetsberövande efter att ringat in och omhändertagit tillresta demonstranter. Efter att hovrätten har frikänt honom har nu högsta domstolen åtalat honom igen. Men det faktum att Jaldung överhuvudtaget blev åtalad är nog det som vi ser som det mest suspekta.

Tänk er själva in i Jaldungs situation, först ödelägger vänsteraktivisterna Avenyn: Skövlar butikerna, förstör människors livsverk och bränner upp allt dem hittar. Att de sedan bryter upp gatsten som de kastar mot polisen. En polishäst blir bland annat ihjälskuren. Poliserna som vara på plats är också människor, som dessutom saknar i stora stycken kompetens att möta dessa grupper. Som i sitt agerande ändas känns igen ifrån TV-bilder från Västbanken. Dessa förvirrade vänsterungdomar skjuter mot polisen med bland annat en så kallad pennpistol. Sen får polisen ett tips om att några tyska terrorister finns på Hvitfeldska gymnasiet.

Vi behöver nog inte påpeka att när världens mäktigaste man befinner sig i staden, så är det inte precis ett drömscenario. Så vad handlar åtalet egentligen om. Är det laglydiga medborgare som vill ha rättvisa? Är det politiska intressen som vill visa att även poliser kan bli dömda? Nej, människorna som var på dessa demonstrationer är faktiskt inte särskilt kända för att vara särskilt positivt inställda till poliskåren. Nej, det handlar bara om gammal vanlig avsky mot poliserna. Saknaden av respekt för den demokratiska reglerna och vanligt bondförnuft om hur man beter sig. Folk klagar ständigt och jämt på att polisen aldrig gör sitt jobb, och dem aldrig kan garantera medborgarna någon säkerhet. Kanske inte särskilt konstigt, för när dem sköter sitt jobb så kommer det vänsteraktivister och anmäler dem.

Nej, låt oss alla hoppas att Jaldung bli frikänd så han kan hyllas som den hjälten han verkligen är. En hjälte, som bara skötte sitt jobb, som hade otur vilken dag han var på jobbet.

11-05-2004

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s