Enögt om Kristdemokraterna

Efter söndagskvällens Dokument Inifrån kan man undra vilket syfte SVT har när man under våren skildrar riksdagspartierna. Först ut i serien var moderaterna, med Fredrik Reinfeldt som ”Utmanaren” i blickfånget.

När Kristdemokraterna sätts i fokus, då väljer man att ägna halva programtiden åt personer som inte har med partiet att göra och benämner programmet för ”Bögfaktorn”. Inte med ett ord nämner man vår familjepolitik, där enligt undersökningar större delen av svenska folket delar vår uppfattning, att föräldrarna och inte Göran Persson är bäst lämpade att avgöra hur barnen ska vårdas. Inte heller sägs ett ord om vår äldrepolitik, där vi poängterar samhällets ansvar att ge våra äldre en värdig omsorg.

Vår näringslivspolitik bedöms av många företagare som den som ger de bästa förutsättningarna för den tillväxt som behövs för att öka sysselsättningen. Detta har lett till att många företagare aktivt har sökt sig till vårt parti, men detta har noll och intet intresse för SVT:s redaktörer. Varför negligeras vår miljöpolitik, där exempelvis EU-parlamentarikern Anders Wijkman fått en prestigefylld internationell utmärkelse för sitt miljöarbete?

Den bild som målas upp är totalt missvisande. För att utmåla oss som udda mörkermän som vill tvångskristna vårt land fokuserar man debatten kring Åke Green, som inte är kristdemokrat. Som representant för dem som har synpunkter på hur partiet föreges överge sina värderingar intervjuar man – hör och häpna – en aktiv moderat politiker, Thomas Ekman, från Oskarshamn. Den enda kvinna som kommer till tals är Dagmar Heurlin, som uppges vara en av partiets grundare. Detta är dessutom inte sant. Hon var riksdagsledamot för högern fram till 1968 och var således inte delaktig när partiet bildades.

Programmet blandar på ett försåtligt sätt in klipp från gudstjänster och lovsångsmöten för att skapa bilden av en udda och sekteristisk rörelse. Skulle det vara den sanna bilden så skulle det vara svårt att förstå alla de kristna från Svenska Kyrkan, katoliker, judar och muslimer som delar de kristdemokratiska värderingarna. Och hur kommer det sig att personer som aldrig syns i kyrkor och kapell, moskéer eller synagogor, engagerar sig med liv och lust i partiarbetet? Och varför lyfter man bara fram enskilda kristdemokraters kristna engagemang och inte deras engagemang i idrottsrörelsen, Röda Korset eller annat? Skulle det ge en för ”normal” bild?

Nej, Dokument Inifrån har misslyckats i att visa kristdemokraternas innersta väsen. Vi välkomnar alla som vill söka sanningen om kristdemokraterna att kontakta oss. Vi vet bättre än SVT vad kristdemokratin står för.

Matz Edin, Kalmar, aktiv kommun- och landstingspolitiker sedan 1964
Gudrun Brunegård, ordförande i lokalavdelningen i Vimmerby, medlem sedan 1997
Christopher Dywik, Kalmar, ordförande för KDU i Kalmar län, partimedlem sedan 2003

Annonser

En reaktion på ”Enögt om Kristdemokraterna

  1. Det blev en del trubbel med bredbandet: Jag tar det igen 🙂

    Det är bara att hålla i hatten. Snart är det sommar och sedan är det val. Sen får vi se 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s