Vårt kulturarv kan inte värderas i pengar

En anledning som gör Sverige till ett land är att vi har en gemensam historia. Samhället nollställs inte varje gång en ny generation föds, varje ny generation har ett ansvar att föra vidare dess kunskap till kommande generationer. På samma sätt som de har en skyldighet att bygga vidare på och successivt tydliggöra de traditioner, seder och bruk som förfäderna har efterlämnat. De institutioner som ska förmedla vårt historiska arv utvecklas också, från att vara traditionella museer till att vara en plats, utan synbara väggar, som arbetar med konkreta upplevelser.

I riksdagsvalets efterdyningar skönjs nu den kulturpolitiska debatten i Kalmar. Partierna lovar över varandra om hur mycket de vill satsa på kulturen. Inte ett ord om vad kultur är eller varför kultur är så viktig. En sak är dock klar, det skiljs på kultur och kultur. Finkultur och skitkultur! Det må vara hänt att herrarna i kommunfullmäktige inte har tänkt på det, men deras kultursatsningar gynnar hittills inte det viktigaste av Kalmars all kultur, den som förmedlar kunskap om vårt förflutna.

Det finns i dagsläget många olika kulturyttringar i Kalmar och det är bara att beklaga att de styrande i Kalmar så kapitalt misslyckats med att sätta sig in i ämnet, eftersom man nu i ”elfte” timmen kommit på att rekonstruktionen av Kalmars medeltida stad faktiskt också är en kulturyttring.

Det tydligaste klanteriet såg vi exempel på när planerna på ett nytt konstmuseum drevs igenom. När makthavarna märkte att de inte hade full kontroll på de stegrande kostnaderna och huruvida det faktiskt var en bra ide att bygga på den tilltänkta platsen – som de facto skulle byggas på kulturskyddad mark över lämningar av nordens fd. huvudstad. Då valde man att driva igenom det hela snabbare för att minimera chanserna för att eventuell kritik skulle uppstå. Här ser vi tyvärr en stor brist på konsekvens hos Kalmars makthavare, frågan om kulturskyddad mark var ju för den insatte även det som tidigare hade gjort det otänkbart att bygga Salvestaden söder om slottet!

Låt oss alla hoppas att vi i framtiden slipper se fler lokaler för 45 miljoner byggas till en verksamhet som riktas till några få (knappt 2000 besök hos Konstmuseet i år) och att vi i framtiden riktar större del av Kalmars kulturstöd till Salvestaden (de har faktiskt inget kontinuerligt stöd från kommunen). Jag undrar hur stort stödet till Länsmuseet, Kalmar FF är?! Det skulle även vara intressant att se hur stort stödet kommer att bli till det nya Konstmuseet. Eller är det tänkt att de ska bära sina kostnader själva, såsom Salvestaden får göra, som faktiskt har en potential att växa, en verksamhet som åtminstone har dragit 17 000 besökare hittills i år!? Dessa besökare är till hälften förstagångsbesökare.

Liknande arbete som Salvestaden gör bedrivs på många platser i Sverige, dock utan det unika historiska arv som vi i Kalmar har. Det här skulle fungera betydligt bättre om det inte vore för att vissa av Kalmars politiker hellre letar politiska slagpåsar än att göra Kalmar till en attraktiv region, via ansvarsfullt och långsiktigt agerande. Även de här vet att Salvestaden inte är den ekonomiska flopp som det tyvärr målas ut i media, utan endast föremål för vissa individers personliga vendetta och strävan efter publicitet i det gångna valet.

Så som jag kan se det finns inget annat alternativ än att också se till så att Salvestaden får ett driftsunderstöd, det är det självklara i den här frågan.

Politiker, tala inte om att ni tycker att det är viktigt med vårt gemensamma kulturarv, visa det genom era beslut, våga stå för att ni har tänkt fel vad gäller Salvestaden. Anamma åter tesen
– Människor som inte blickar tillbaka på sina förfäder, kan inte se framåt mot eftervärlden.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s