Hårdare invandringspolitik?

I måndags besökte jag mitt första kommunfullmäktigemöte
Efter att ha cyklat med ett punkterat däck från Djurängen till Kalmar nyckel, kunde jag äntligen slå mig ner bredvid KD:s bänk. Anledningen är den att jag vid 2006 års val försökte komma in i Kalmars kommunfullmäktige men inte nådde hela vägen. Men varför låta sig nedslås, nu har jag fått 4 år på mig att profilera mig och skapa mig en ännu starkare förankring.

Skrämmande nog så var det första jag la märke till vissa ledamöters brist på respekt gentemot den beslutsfattande församlingen. Då de trots ordförandens upprepade tillsägningar inte kunde hålla sig till de punkter som skulle diskuteras utan hoppade hit och dit mellan politiska monologer, rikspolitik, och ibland absolut ingenting. Kommunfullmäktigeledamöter, respektera att det är kommunpolitik som ska debatteras, inget annat!

Sen kom slutligen den frågan som alla hade försökt fördröja, frågan om huruvida Kalmar ska bli mottagare för ensamkommande flyktingbarn. Alla partier utom (sd) yrkar bifall. Men faktum är att Alfsson(sd), faktiskt hade en poäng i sitt anförande. Varför väljer man att placera flyktingbarnen i just Påryd, den platsen i hela Kalmar kommun där (sd) fick högst procent röster, och därmed det stället där invandringsmotståndet är som störst? Är det någon slags taktik, eller bara rent slarv? Antalet röster på (sd) var förvisso inte enormt många. Men, som jag ser det är det väsentliga att försöka skapa det mest gynnsamma förhållandet för flyktingarna, och då handlar frågan inte om huruvida vi ska ta emot barn på flykt eller inte. Frågan handlar bland annat om på vilket sätt det temporära boendet ska vara utformat, och vad det finns för dem att göra om dagarna. Tänker man se alla barn som just Utlänningar, och blanda nationaliteter hejvilt? Något som vi av erfarenhet vet är en dålig idé, då det i många fall rör sig om forna kombattanter. Eller finns det en djupare strategi för att hjälpa dessa barn att hantera och bearbeta deras stora tragedi?

Språket är nyckeln till integrationen.
Efter mötet så kollade jag lite snabbt igenom (sd) integrationspolitiska ”lösningar”. Det som jag främst hängde upp mig på var deras åsikt om att det vore att ”ingjuta eventuella falska förhoppningar” att påbörja svenskundervisning innan det var klart med ett eventuellt medborgarskap. Vilket givetvis är en av deras lösningar för att spara in pengar på svenskundervisningen.

Är det vad som menas med hårdare invandringspolitik? Trodde aldrig att jag skulle skriva det, men jag tycker faktiskt att förslaget är i paritet med samma verklighetsfrämmande integrationspolitik som (m) och (s) har drivit i årtionden! Vore det inte 100 gånger bättre att se till att dem lär sig språket, så att de kan skaffa jobb och försörja sig själva?! Speciellt med tanke på att medborgarskap inte går att söka av en person fören denne har bott i Sverige 3-5 år. Tyvärr (sd) med er politik kommer snarare leda till att bidragsberoendet ökar och att de problemen som faktiskt finns med invandringen, kommer att bli än mer påtaglig. Det smartaste vi i Sverige skulle kunna göra vore att inleda svenskundervisningen direkt vid ankomsten till det tillfälliga boendet. Kunskap är något man får för livet och är varken tungt eller opraktiskt.

Men ett plus får (sd) i allfall, då jag tror att det för barnens skull, vore bättre om kommunfullmäktige (i all sin iver att visa vem som är minst Sverigedemokrat) kunde sluta var så rädda för att ibland rösta på det som faktiskt är rätt. Och i just det här fallet så borde Kommunfullmäktige återremitera förslaget. Och till nästkommande möte ha kompletterat med det som saknades…..

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s