Diktaturkramare, kommunister och SVT

Igår fyllde Kubas diktator Fidel Castro 80 år. Det uppmärksammade SVT genom en temakväll där diktaturkramare och kommunister fick en chans att uttrycka sin beundran för denne ”stora man”.

Men, var fanns de kritiska reportagen? Var fanns reportagen om Castros upprepade kränkningar av mänskliga rättigheter? Reportagen om de oppositionella som fängslats för att de – i enlighet med Kubas lagar – hade samlat in namnunderskrifter för att få till stånd en folkomröstning, för att bland annat få religionsfrihet och yttrandefrihet.Det är inte bara konstigt, det är sjukt att den statliga televisionen i ett demokratiskt land som Sverige, ägnar sin bästa sändningstid åt hyllning av en man som står för den största mördarideologin i modern tid.
Att romantisera om Fidel Castro visar inte bara på en skev historieuppfattning, det är också ett slag i ansiktet på alla människor vars släktingar och vänner har mördats eller tvingats fly undan kommunistregimer runt om i världen. Var går gränsen? Kommer SVT genomföra en liknande temakväll när Vitrysslands Lukasjenko fyller år, eller varför inte på Stalin och Hitlers födelsedagar när vi ändå är igång?

Lite taktkänsla och en opartisk hållning tack!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s