Att skydda riket och demokratin

I morse fick jag en chock, en man som jag åt middag med för drygt en vecka sedan hade gått bort. Jag talar om chefen för SÄPO, Klas Bergenstrand. Jag träffade Klas på FoF:s rikskonferens och fattade direkt tycke för honom – social, trevlig och en god lyssnare. Han diskuterade med mig som en jämnlik.

Vi ägnade en stor del av middagen för att diskutera Sveriges säkerhetspolitik. Med oss fanns en föredetta militärattaché ifrån Washington samt en trevlig moderatkvinna vid namn Isabella. Samt 2 eller 3 journalister. Uppspelt över chansen att på allvar få diskutera Sveriges säkerhetspolitiska läge med någon som faktiskt kan påverka så bombarderade jag nästan Klas med frågor. Jag minns framförallt att vi diskuterade det vänsterextrema våldet och deras arbetssätt. Och som representant för KDU så såg jag min chans att fråga om han kände att det fanns något som Vi kunde trycka på regeringen om. Något som kunde underlätta Säpo:s arbete, i form av utökade befogenheter osv. Klas svarade att han omöjligt kunde begära något mer, den utökade budget som regeringen hade givit dem gjorde att han kunde slutföra sin modernisering av Säpo.

I skriften ”Att skydda riket och demokratin” beskrev Klas en vision av en modern säkerhetstjänst, betydligt mer öppen mot omvärlden och medierna än tidigare och där personalen i högre grad skulle rekryteras från forskarvärlden och annan icke-polisiär expertis. Han begärde och fick mer pengar, utökade livvaktsstyrkan och förändrade antiterroristarbetet. Bland annat inrättade Bergenstrand under SÄPO:s ledning ett terrorbrottsråd där flera myndigheter som Rikspolisstyrelsen, Försvarsmakten, tullen och åklagarväsendet inordnades.


Svensk polis har mist en av sina starkaste och mest respekterade företrädare. Klas Bergenstrand blev 61 år gammal. Han efterlämnar hustrun Christina och två barn. Mina tankar har idag varit med dem….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s