Svenskar dödade i Somalia

Enligt Abdirahman Dinari, talesman för Somalias regering, har svenskar deltagit på islamisternas sida i inbördesstriderna. De kom, de deltog och man har fått se deras dokument. Vissa av dem har stupat, en del är regeringen på spåret medan andra sitter fängslade.

”Det har tidigare förekommit obekräftade rapporter om att flera svenska medborgare ska ha anslutit sig till den somaliska islamistmilisen, som ha gripits av den etiopiskt stödda somaliska interimsregeringen. Dock har Somalias regering ännu inte informerat den svenska regeringen, eftersom alla uppgifter inte är klara. UD:s presstjänst kan inte heller bekräfta uppgifterna. Det är i nuläget oklart hur många svenskar som finns i Somalia. Tidigare uppgifter från bland annat Sveriges ambassad i Kenya är att det rörs sig om minst 125 personer, men siffran bedöms som osäker.”

Uppgifterna känns för mig väldigt obehagliga, dels på grund av att det kan röra sig om svenska medborgare som endast är i landet för att dem är oroliga för sin släkt. Men också för att om så inte är fallet, så har vi svenska medborgare som strider för främmande makt. Eller inte ens det…

Vad som också slår mig, när jag snabbt läser igenom allt som går att hitta på ämnet, är att jag inte kan förstå hur man som ”nysvensk” väljer att åka ner till sitt ursprungsland för att delta i ett krig… när krig och oroligheter är det man har oftast har flytt ifrån.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s