Kontrafaktiska hypoteser

Under julhelgen diskuterades det flitigt hemma hos min familj, som alltid. Jag och min far har en förkärlek att diskutera kontrafaktiska hypoteser. Julen dessförinnan hade min far fått Ernst Brunners bok Karl XII av min mor. För alla som är intresserade av historia så är boken inget att rekommendera, den är snarare ett stort hån mot allt vad seriös historieforskning innebär. Boken framställer mer eller mindre Karl XII som en psykotisk mördare i paritet med Hitler. Boken tar ingen som helst hänsyn till var sig hur världen såg ut under den tidsepoken, eller dem faktiska omständigheterna som den unge Karl fick handskas med. Därför tas den som sagt inte seriöst och min far hade endast läst några kapitel innan han hade tröttnade.

Diskussionen blev dock inte långvarig då det var dags för familjens traditionella julsnaps.

Allt sedan dess har jag gått och funderat lite hit och dit om vad som kunde ha hänt om alla kungar i vår historia inte hade handlat som dem gjorde, om dem hade struntat i att skydda våra gränser mot främmande makter, inte gjort de reformationer av samhället som förde landet framåt. Vad hade hänt om Karl XII inte hade valt att attackera snabbt och ”skoningslöst” när Ryssland tillsammans med Danmark och Sachen-Polen förklarade krig mot Sverige. Kanske hade Sverige blivit en del av Ryssland och sedermera Sovjetunionen? Kanske hade vi idag varit ett fattigt land utan demokrati, där meningsmotståndare mördas eller tystas ner. Den här typen av frågeställningar är givetvis omöjliga att svara på, men det är också det som gör dem så intressanta. Tänk om…

Igår gjorde jag något som jag inte har gjort på flera år, jag följde med mina föräldrar och åkte skidor. Ja ni läste rätt, jag åkte skidor, trotts att det var över 8 plusgrader igår. Uppe i Nybro har dem nämligen snökanon och har jobbat hårt för att kunna ge sina medlemmar så mycket snöträning som möjligt inför Vasaloppet. När jag, efter att ha tvingat mig själv igenom sju kilometer, äntligen kunde sätta mig i bastun och pusta ut fick jag åter chansen att föra upp mina funderingar ifrån julens diskussion med min far….

Egentligen har vi ju våra forna tiders makthavare och militärer att tacka för det samhälle som vi har idag. När människor på vänsterkanten ibland beskyller militärer för att vara krigshetsare och propagerar för att lägga ner försvaret, så propagerar dem egentligen för att vi ska ta bort vår enda garant för frihet och demokrati. När dem kritiserar USA för att leka ”världspolis” så propagerar de egentligen för att vi inte ska bry oss om våra medmänniskor som inte haft samma förutsättningar som vi i västerlandet haft.

Jag är nog när jag tänker efter, sammantaget ganska stolt över vår historia. Visst det finns skönhetsfläckar, men det är som i ett förhållande, man älskar inte en person för dennes brister och dåliga vanor, utan trotts dem. Att enbart fokusera på det negativa kan aldrig leda till något gott.

Så när jag lägger mig ikväll ska jag ägna dessa män och kvinnor en särskild tanke. Ett tack till dem för att de handlade som de gjorde. Att de handlade så att jag fått tillhöra den lyckligt lottade minoritet som fått växa upp i fred, frihet och demokrati!

Annonser

En reaktion på ”Kontrafaktiska hypoteser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s