Facket, ni gör dem arbetslösa!

Då hände det tillslut, ägaren till den riksbekanta salladsbaren i Göteborg, Sofia Appelgren, har tvingats sälja. Hotell- och restaurangfackets maffiametoder har visat sig effektiva.

Enligt Appelgren har hon förvisso ökat omsättningen och kunnat anställa mer personal. Men den pressen det har inneburit för henne, hennes anställda och familj är inte värd den ekonomiska vinningen. Själva konflikten är minst sagt konstigt med tanke på att salladsbarens anställda inte vill ha kollektivavtal, då ett sådant skulle innebära en sänkning av deras löner.

När jag började på min första arbetsplats så var det en självklarhet för mig att gå med i facket. Mina föräldrar hade varit fackligt aktiva så länge jag kunde minnas och jag såg medlemskapet som något positivt att ha i händelse av en konflikt på min arbetsplats. Om jag skulle bli arbetslös så skulle facket dessutom utgöra det trygghetsnät som behövdes tills jag kunde hitta mig ett nytt jobb.
På många ställen fungerar det säkert på detta sätt, men tyvärr inte överallt. På senare år har konflikter likt denna med Appelgren tagit upp stor tid av fackets verksamhet. Facket verkar ha glömt bort varför det en gång skapades. Dem verkar ha glömt att de skapades för att vara de anställdas verktyg. Ett hjälpmedel. Men ack, nu för tiden är facket tyvärr en stor grå-röd betongkoloss som endast verkar för sitt eget väl.

Som Kristdemokrat har jag egentligen inget rent ideologiskt emot fackförbund. Jag tycker tvärtom att tanken med fackförbund är mycket bra. Men tyvärr så kämpar facket inte längre för det som de anställda vill ha, utan det som gynnar deras välbetalda socialdemokratiska chefers fortsatta makt. Fackets massiva kampanj mot Appelgren och hennes familj har gjort henne till ett politiskt slagträ i fackets nu krampaktiga kamp för att behålla sin makt över den svenska arbetsmarknaden, det är inget annat än elakt.

Det lokala fackombudet håller givetvis inte med om att de har varit elaka. Utan tvärtom riktigt schysta och menar att det är Appelgren som drog igång det hela (eftersom hon gjorde som hennes anställda ville och inte lyssnade på fackets hot).

Hoppas för Guds skull att facket växt upp och slutat bete sig som småungar när nästa ägare drar igång stället igen. Så att de anställda åter igen kan få känna den trygghet de faktiskt hade innan facket la sig i….

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s