Kvalitet framför kvantitet

Invandringsdebatten rasar för fullt. Dagens tidning rapporterar förskräckt att trots påtryckningar från Integrationsverket vill inte kommunstyrelsen i Hultsfred ta emot fler flyktingar än tidigare.

På grund av oroligheter i världen anser Integrationsverkets prognos att 65 procent av flyktingarna som kommer till Sverige får stanna. Rent konkret handlar det om en ökning till 71st 2007, 84st 2008 och 67st 2009. I det redan skrivna treårskontraktet är tilldelningen för Hultsfred 31 flyktingar med uppehållstillstånd per år.

Kommunalrådet Bo Bergman (s) kommenterar nyktert att det inte är realistiskt att öka kvoten, han säger bland annat:
– Det kanske viktigaste är att kunna erbjuda kvalitet för de flyktingar som kommer. Blir det för många kan vi inte göra det, bland annat med avseende på skollokaler och social service.

Och det är just däri det stora problemet ligger, ofta när man talar om flyktingmottagande så verkar det som att mängden är det viktiga, många politiker och ”förstå sig påare” verkar bortse ifrån att flyktingarna är människor med behov av enskildhet, utrymme och framförallt levnadskvalitet. Att då, via media försöka skapa en opinion för att tvinga en kommun att ta emot en större kvot än vad kommunen anser sig kunna ta emot är inte bara oseriöst, det är rent elakt. Som bakgrund kan även nämnas att i just Hultsfreds fall så finns det redan i dagsläget en fullbelagd asylförläggning med 340 platser och innan beslutet om antalet flyktingar togs så var kommunen ett föredöme och hade både tjänstemän från barn- och utbildningskontoret och socialtjänsten inkopplade.

En av bovarna i dramat är givetvis de kommuner runt om i Sverige som vägrar att ta emot flyktingar. Men en än större bov är de länder som tycks bortse ifrån sitt medmänskliga ansvar och det ansvaret de fick att gemensamt dela på flyktingbördan, när de skev på Schengenavtalet.

Om alla tog lika stort ansvar som Hultsfreds kommun skulle problemen vara lösta.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s