Dywik på plats i Bryssel

I lördags hade jag den stora äran att tillsammans med delar av Förbundsstyrelsen och KDU:s internationella utskott besöka europaparlamentet. Det var min första gång, både på parlamentet och i Bryssel så jag vara tämligen förväntansfull och nervös.

I och med resan har åter igen EU, EMU och europafrågorna kommit upp på min näthinna och jag har under två dagar tvingats ifrågasätta många av mina ställningstaganden och rent utsagt ibland omvärdera mina skepsis på vissa specifika områden. Men trotts det är den allra tydligaste slutsatsen jag kan dra av resan att jag som EU-kritiker anses udda, suspekt, lite småkonstig och rent ut extrem.Det är mycket beklagligt att denna synen finns hos EU-vänner och jag ska ärligt talat erkänna att jag blir aningen sårad över detta. Framförallt då jag egentligen ser mina åsikter på ämnet som ett infall av måttfullhet och försiktighet på vissa punkter, tills diverse frågetecken kan rätas ut. Jag ser inte mitt motstånd som ett generellt motstånd baserat på en tro att allt med EU är dåligt och allt annat är bra. Den sortens motstånd förbehåller jag kommunisterna.

Resan var dock väldigt intressant och något som kommer ta tid att smälta. Många frågetecken rätades faktiskt ut! Men vissa blev än större. Framförallt tänker jag då på själva syftet med unionen, själva målet. Vad vi vill med vårt medlemskap.

Är målet att EU ska vara en plattform där Europas länder kan jobba tillsammans på ämnen som rör kontraterrorism, krossande av de internationella pedofilnätverken, frihandel och framförallt stoppandet av globala uppvärmningen? Det vore i så fall mycket bra. Jag blev väldigt positivt överraskad över med vilken effektivitet det politiska arbetet verkade bedrivas på och vilka eldsjälar vi har i parlamentet. Jag inser nu definitivt att europaparlamentet kan användas som ett viktigt medel i att stärka Sveriges ställning på den nationella arenan. Vilket givetvis bara kan vara positivt.

Eller är det så att syftet med EU är att utrota alla spår av mindre medlemsländers nationella identitet och suveränitet för att bana väg för ett skapande av en europeisk supermakt?

Under utfrågningar och politiska dokument förmedlas gång på gång att så inte är fallet. Men det hela blir aningen förvirrande när man i nästa stund lyssnar på en utvald parlamentariker som förklarar att han egentligen inte ser någon gräns överhuvudtaget för hur långt utvidgningen och europeiseringen kan gå. EU ska givetvis bli ett Europas förenta stater och Turkiet (som inte ens ligger i Europa) ska givetvis med. Alla applåderar och är efteråt oerhört begeistrade. Jag själv känner mig rätt blåst.

Under andra kvällens middag kommer åter igen frågan på tal och jag får klart för mig att det är en självklarhet att man SKA tycka så om man är en sann kristdemokrat, allt annat är närmast rasism.

Ursäkta, ska tycka så? Vad hände med makten på lägsta möjliga nivå? Det stod åtminstone i det partiprogram som jag läste igenom innan jag blev medlem i Kristdemokraterna. Vad hände med att respektera olikheter och värnandet av minoriteters rättigheter och deras ställning i samhället?

Är tanken att medlemsländernas olikheter ska suddas ut för att det inte längre ska finns några skillnader? Jag tänker inte ens påpeka de historiska aspekterna på ämnet. För EU-vänner verkar bara älska att missförstå och leta olikheter att sudda bort, istället för att leta efter samförstånd på de sakpolitiska frågorna.

Det finns givetvis undantag, Lars Wohlins stabschef Jonas Lundqvist och Anders Wijkmans stabschef Jesper. Bägge två diskuterade mer än gärna sakpolitiken och tyckte att det var mycket bra att intresse fanns även från en skeptiker att faktiskt kämpa för att förändra EU. De visade stor professionalism och förståelse för att det även idag finns de borgerliga som anser att EU i dagsläget, inte är annat än en stor penningslukande mastodont byråkrati a lá planhushållning.

Ett stort tack till Lars, Anders, Jesper och Jonas och ni andra för att ni tog er tid.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s