Vi behöver en ny strategi för att stärka Sveriges säkerhet

Under påskhelgen hade min familj besök av våra släktingar från USA, dagen efter såg jag filmen World Trade center och det fick mig att fundera.

Det kalla kriget må vara över, men världen har likväl drabbats av ett nytt krig. Kriget mot terrorismen. Denna terrorismen har en gemensam nämnare; muslimsk fundamentalism. Inspirationen kommer ifrån länder som Saudiarabien, Syrien, Iran och Egypten. Jag talar om diktaturer där invånarna förtrycks, oliktänkande fängslas och torteras. I dessa länder kan fundamentalismen frodas och ger sig i uttryck i nätverk som al-Qaida. Jag talar inte om religionen Islam utan om islamismen, en militant politisk rörelse som på många sätt kan jämföras med nazismen. Islamisterna ser sig som överlägsna oss andra, dem söker världsherravälde och är beredda att använder vilka metoder som helst för att nå dit.

I ett land som Sverige är det bara en tidsfråga innan den militanta islamismen får fäste. Sverige kan tyckas långt bort från terror, intolerans och fanatism men bakom den säkra fasaden lurar faran. Extremister och terrorister finns i Sverige, och flera händelser har den senaste tiden vittnat om en allt allvarligare situation.

För att på lång sikt kunna motarbeta islamismens grogrund och trygga en fortsatt fredlig utveckling krävs en förändrad utrikespolitik från Sverige och EU:s sida. När Sverige ger bistånd och driver projekt tillsammans med länder i Mellanöstern måste regeringen ställa krav på att mänskliga rättigheter ska efterlevas, att öppenhet och demokrati skall råda.

Det krävs även en förändrad inrikespolitik, framförallt så har skolorna ett stort ansvar i detta arbete genom att på allvar börja tala om värderingar. Rent säkerhetspolitiskt finns också behövliga reformer att göra. Bland annat så bör polisen kunna förstärkas av militära resurser i extrema situationer, som exempelvis storskaliga terroristattacker. Terrorister och extremister finns och verkar i vårt land. Därför måste vi stötta mer moderata muslimska ledare som spelar en nyckelroll i kampen mot extremister som agerar i islams namn. Kampanjer för integration, samförstånd och attitydförändring måste komma till stånd och rättsväsendet få ökade resurser att kontrollera, bura in och utvisa misstänkta.

Frågan om ett militärt stöd till polisen har alltsedan de tragiska händelserna i Ådalen 1931 varit ett tabubelagt ämne. Men 75 år senare verkar tabun äntligen lyfts. Kristdemokraterna har tillsammans med de andra allianspartierna föreslagit att polisen ska kunna förstärkas av militära resurser i extrema situationer, som exempelvis storskaliga terroristattacker. Låt oss nu hoppas att regeringen har modet att genomföra denna reform.

(publicerad i Barometern 14/4)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s