Sarkos seger i Frankrike, ett fritt Skottland och bronsstatyn i Estland

Vi lever sannerligen i en spännande tid. Förändringarna kommer om vartannat, Frankrike har äntligen fått en president med klara idéer och visioner. I det skotska valet har nationalistpartiet vunnit stort och lovar en folkomröstning om huruvida de även i framtiden ska lyda under den engelska kronan. I Estland vållar flytten av ett sovjetiskt segermonument oerhörda känsloutbrott bland den ryska befolkningen och Putin kallar Estland fasciststat och hans ”anti-fascistiska” ungdomsförbund attackerar bland annat Sveriges ambassadör.

Frankrike
I söndags stod det klart att högerkandidaten Sarkozy hade tagit hem segern i det franska presidentvalet, något som sannerligen var önskvärt. Med den allmänt vänstervridne Chirac så har vänsterextrema Front national plockat åtskilliga ”högerpoäng” genom att lova lag och ordning och hårdare tag. Bor man här i Sverige så ska man inte fördumma människorna som röstar på dem, Frankrike är ett land med stora problem, problem som inte blir lösta genom att blunda för dem eller gulla med orosmakarna. Det är vad Chirac har gjort. Jag vet inte exakt hur Sarkozy har tänkt lösa problemet med motsättningarna och oroligheterna, men en lösning blir det i alla fall och det ser jag fram emot.Hans motstånd mot ett turkiskt EU medlemskap gillas också starkt av mig och jag hoppas att valet av Sarkozy ska innebära en ny fransk europapolitik med mer frihandel och mindre protektionism. Vad gäller det sista får vi väll se, ”Sarko” må vara höger men han är fortfarande fransman.

Skottland
Under veckan hade även Skottland val. Labour gick bakåt och de konservativa gick framåt, men mest platser fick det skotska nationalistpartiet.Även om de i mångt och mycket är ett traditionellt vänsterparti så finns det positiva saker med det. Rent ideologiskt har jag aldrig gillat stormaktbyggen och det brittiska ”imperiet” är för mig inget undantag. Är det folkets vilja att skottland ska bli självstyrande och inte längre ”lyda under en främmande drottning” så delar jag deras intentioner. Alla besluta och händelser som kan tjäna till att öka decentraliseringen inom Europa är för mig positivt. När vi talar om skottland och de skotska nationalisterna så får vi inte gömma att Skottland trots allt blev en del av Storbritannien genom ett långt och brutalt krig. Många har säkerligen sett filmen Braveheart som på ett utomordentligt sätt förmedlar delar av dess historia, annars gör det!

Estland
Det är alltid lätt att säga vad någon gör fel, men att faktiskt själv komma med en konkret lösning är inte lika lätt. Det är lätt att titta på Estlands integrationspolitik och säga att den är hård, men vad har kritikerna själva för några lösningar? Vill de att minoriteterna ska ha särskilda lagar och regler eller ska de integreras i samhället?

Det är ett faktum att den rysktalande minoriteten inte bär ansvaret för det förtryck som gårdagens ryssar utgjorde mot det estniska folket (med undantag) och att de således inte skall straffas för detta. Men med tanke på den oerhörda grymhet som Sovjetunionen utgjorde mot esterna så är det inte särskilt förvånande att det skär i hjärtan på esterna varje gång som de rysktalande firar Sovjets ockupation av Estland, på en plats som esterna sammankopplar med motsatsen.

Att skylla konflikterna på estniska regeringen är inte bara fel, det visar också på en okänslighet mot kommunismens offer. Den estniska regeringen vill verka för integration och minska oroligheter och försöker underlätta detta genom att flytta statyn från den platsen där självständigheten firas, till en vacker kyrkogård för ryska soldater där deras minne kan hedras på ett vackert och hedervärt sätt.

All heder åt Estland!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s