Är Odenberg siare?

Klockan är ca 23.30, jag har precis kommit hem ifrån KDU:s riksmöte i Karlstad, fick förnyat förtroende att sitta i Förbundsstyrelsen och representera alla underbara medlemar. Då jag nu förhoppningsvis kommer få fortsätta som försvarspolitisk talesman så passar det sig att publicera en liten artikel om vilken försvarspolitik vi anser att Alliansen bör driva….
Under valrörelsen publicerade diverse tidningar en artikel där fyra ledande borgerliga försvarspolitiker gav uttryck för att det är dags att upphäva straffbestämmelserna i lagen om totalförsvarsplikt. I förra veckan valde även försvarsminister Mikael Odenberg att gå så långt att han ifrågasätter värnpliktens vara eller icke vara.
Med bakgrunden av att det nu är Alliansen som sitter i majoritet i Sveriges riksdag så är det nu viktigare än tidigare att klargöra att Kristdemokratiska Ungdomsförbundet aldrig kan ställa upp på en sådan linje. En linje som uppenbarligen vilar på en föreställning om att det inte finns några som helst hot mot Sverige inom en överskådlig tid.Det vore i och för sig positivt, alla vill vi ju leva i en värld utan krig. Men om vi då av någon anledning inte skulle ha den här turen? Hur många fientliga makter brukar förvarna med en sådan tidsfrist att vi åter skulle hinna bygga upp en god försvarskapacitet? Väljare ger politiker ansvar och förväntar sig att de agerar därefter. Hur ska försvarsministern kunna veta säkert om det kommer att finnas något hot mot Sverige inom en tidsrymd av flera år?

Glöm inte, att vid tiden för både första och andra världskriget så skrattade man åt de som varnade för krig, då inget hot mot Sverige fanns inom överskådlig tid. Med Kristdemokraterna i regeringsställning skall Sveriges medborgare veta att vi strävar mot ett fritt och säkert samhälle och ämnar försvara det. På samma sätt som vi vill ha säkerheter mot inre hot genom t.ex. ett stärkt polisväsende så behöver vi ha säkerheter mot de yttre hot som i framtiden kan drabba oss.

Det som KDU vänder sig mot är inte bara det orealistiska tänkandet utan även förslagen i sig. Det finns givetvis positiva effekter med en försvarsmakt som endast grundar sig på frivillighet, nämligen att de som finns i den redan från början är motiverade. Dock saknar ofta de frivilliga soldaterna den allsidighet som svenska soldater är så kända för. Den allsidigheten är det som gör att vi som svenskar kan vara stolta över våra soldater när de tjänstgör som fredsbevarande styrkor. Det möjliggör soldater som civilbefolkningen kan identifiera sig med, människor ifrån olika delar i samhället, olika yrkesbanor.

Vad gäller frågan om könsneutral värnpliktslagstiftning så är dock Odenberg inne på rätt spår, tanken på att även kvinnor har en plikt att försvara vårt demokratiska samhälle och vårt självbestämmande har KDU drivit länge. Men Odenberg missar den viktigaste poängen. Istället för att minska antalet möjliga soldater så bör vi i stället öka upptagningsgruppen genom att könsneutral värnplikt införs. För att det skall kunna genomföras krävs det att erforderliga medel tillförs, det urval av soldater som finns i dagsläget är oacceptabelt lågt.

Vill vi även i framtiden ha en försvarsmakt som är folkligt förankrad, då måste vi se realistiskt och långsiktigt på försvarsfrågan. Herr försvarsminister, ta ert ansvar!

(Artikeln publicerad i Barometern 28/05/2007 och Östra Småland 01/06/2007)

Annonser

2 reaktioner på ”Är Odenberg siare?

  1. Ping: Slopa inte straffbestämmelserna «

  2. Eftersom du i helgen pläderade för att män och kvinnor är olika, uppkommer genast frågan om män och kvinnor då skall göra samma sorts värnplikt eller olika typer?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s