Riksmötet enligt Dywik

Då ska jag äntligen avslöja lite om min syn på riksmötet. Förutom att Karlstad ligger på tok för långt norrut så är det alltid av någon konstig anledning alltid regn där…

Hur som helst jag har tittat lite på vad andra bloggare har skrivit om Riksmötet, men jag ska nog ta och uttrycka mig lite mer balanserat än några av dem. Visst jag förlorade stort på vissa frågor, men jag gjorde åtminstone en markering och fick lyfta fram mina åsikter… och det är väll egentligen det enda som kan begäras?

Jag tänkte att jag skulle skriva lite ”kort” om några av de frågorna som diskuterades och utgången på dessa.

Låt oss börja med fjolårets stora fråga ”vargfrågan”. Personligen har jag varit mycket orolig över den utveckling som kan komma med regeringens lagändring som i princip innebär att man får skjuta en varg som går i närheten av dina inhägnader. Jag har stor förståelse för dem som vill kunna skydda sina djur och jag håller med moderpartiet att det är förskräckligt att vi har hårdare straff för att skjuta en varg än att skada andra människor. Men jag tror att vi ska låta bli att lyssna på extremisterna på bägge sidorna, en kompromisslösning vore i detta fallet det enda rätta. Vi måste sluta blanda ihop frågorna, vargen är ett utrotningshotat djur, ett vackert djur, en del av Sverige, något som dessutom drar turister till Sverige. Att vi har ett slappt rättssystem är en annan sak. Vill vi Kristdemokrater vara ansvarstagande och förnuftiga så måste vi förstå att en del i att förvalta vårt land är att bevara vår svenska vargstam.


En annan fråga som jag på senare tiden har kommit att bli mer och mer intresserad av är frågan om rättvis handel. För ett tag sen tog jag steget och genomgick en utbildning och numera kan jag faktiskt titulera mig själv: ambassadör för rättvis handel. Personligen kan jag inte riktigt förstå hur någon kan var emot något som innebär att man som konsument köper en liten dyrare vara, för att på så sätt gynna en arbetsplats där de som gör det hårda arbetet, får en större del av vinsten. Jag gillar marknadsekonomi, men marknadsekonomin tar ingen hänsyn till hur du vill vara som människa, utan hur du faktiskt är. Därför är rättvis handel det perfekta verktyget för att föra in lite etik och solidaritet i den globala marknaden. Ge mig en fisk och jag är mätt för en dag, lär mig fiska och jag kommer vara mätt resten av livet.I vanlig ordning kom givetvis frågan om censur upp, vän av friheten så har jag sedan tidigare alltid röstat för att ta bort alla censur. Men i år har jag funderat väldigt mycket, vi har ett stort problem i Sverige idag. Vi har inte bara problem med rotlösheten som många människor, speciellt unga människor känner idag, utan också stora problem med de skadeverkningar som sexualiseringen och pornografin innebär på vårt samhälle.

Jag röstade således för att bevara den svenska lagstiftningen kring censur men även för att vi skulle lägga ner den myndighet som idag SKA sköta detta. Statens biografbyrå är förlegad och framtidens problem och framtidens media kräver nya lösningar och tills vi har dessa är det bara allmänt slösaktigt att lägga skattepengar på.Säkert om amen i kyrkan kom också frågan om abort upp på riksmötet. Och även om jag må låta skämtsam så var det mycket bra att den gjorde det (jag var trotts allt motionär till 1 av 2 motioner på ämnet).

Jag har under det sista året känt mig ”försiktigt skeptisk” till den utvecklingen som vi ser inom Kristdemokraterna, att (KD) accepterar (S) abortpolitik är inget nytt för mig. Jag har sedan jag valde att gå med i (KD) vetat om det men när det börjar talas om att öppna upp gränserna för att kvinnor ska få komma hit för att göra aborter, och (kd) i sitt lagförslag inte väljer att inkludera en ändring till en 12 veckor för abort så kan jag inte låta bli att känna mig besviken. Men det är inte bara inom (KD) som denna olyckliga utveckling mot att försöka tvätta bort allt som gör oss så speciella syns. Vi har även inom KDU hört tunga personer inom förbundet yttra saker som: När ett liv blir till har det ett människovärde, men det är ingen människa.

Jag kan inte låta bli att uppröras av sånt hårklyveri, antingen blir livet till vid befruktningsögonblicket och är då ett ofött barn, eller så är det inte det. Vi kan inte kompromissa med människovärdet! När det kommer till frågan om bensinskatten eller drivmedelsskatten som det faktiskt är, så ser jag i den en stor skiljelinje mellan tvångsinriktad socialism och uppmuntrande kristdemokratisk politik. Vi har idag ett stort problem med avgaser ifrån bilar och det är något som vi måste råda bot på. Viktigt att tänka på när man vill rädda jorden är då på vilket sätt man vill göra det.

Vill man chockhöja skatten på bensin – vilket direkt slår mot några av de fattigaste i samhället, de som inte har råd att köpa miljöbilar och de som bor på ställen där det inte finns kollektivtrafik. Och därför kommer fortsätta köra sin bil på dyr bensin och istället väljer att dra ner på sina matkostnader.
Eller så kan man instifta premier och miljöbilsbonusar för att uppmuntra människor att köpa miljöbilar eller genomföra en sänkning av miljövänliga drivmedel. Den första vägen är inte min väg.

En liten stöttepelare för mig som tyvärr blev nerröstad var motionen om sänkt snusskatt. Personligen tycker jag inte att det finns något snuskigare än tobak. Snus är farligt, men inte på långa vägar lika farligt som cigaretter som inte bara drabbar användaren utan också dess omgivning. Rökning leder dessutom till cancer, vilket snus de facto inte gör! Av den anledningen anser jag att vi bör ”uppmuntra” att människor går ifrån rökning till snusning. Men det gjorde inte resten av riksmötet som valde att förbise fakta och folkhälsoeffekterna.

Jag har tidigare varit väldigt kluven i frågan om NATO och är det fortfarande.

Jag känner rent instinktivt att om vi ska ingå i någon sorts försvarsallians så ska det vara en där alla länderna är demokratier som står upp för yttrandefrihet och alla människors lika värde. Jag är därför mycket positiv till ett utökat samarbete med NATO men jag anser ändå att Sverige ska välja att stå utanför, av den enkla anledningen att Turkiet är medlemmar i NATO. Det kan knappast vara acceptabelt att hålla ett land bakom ryggen som inte erkänner folkmordet på armenierna 1915. Vi skulle knappast ingå en försvarsallians med Tyskland om dem inte erkände förintelsen!?

Slutligen vill jag tacka er alla, ”höger, vänster och mittenmänniskor” för att ni alla utgör det härliga gäng som jag kallar Kristdemokrater. Jag hoppas att få se mycket mer av i framtiden, tveka inte att höra av er om ni vill att vi tar upp någon fråga i förbundsstyrelsen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s