Solidaritet är vår plikt

Den 5:e mars skrev jag en artikel i Hemvärnstidningen, syftet med artikeln var att skapa debatt om de moraliska aspekterna kring internationella insatser, för att främja en positiv opinion som stöd till svenska soldater i utlandet, bland annat Nordic Battlegroup.

Jag fick givetvis kritik på den förra artikeln då jag även passade på att kritisera en tidigare artikel. Jag fick bland annat kritik för att jag som politisk aktiv engagerar mig i försvarsfrågorna. Jag kan till en viss del förstå er, många av våra duktiga officerare blev av med sina jobb pga. politikers beslut. Precis som många av er som läser den här tidningen, nu lägger ner timtals på att frivilligt offra er fritid för att tjäna samhället vid sidan av era jobb, så har jag valt att jobba med de här så viktiga frågorna på ett annat sätt. Jag upplevde att det i dagsläget fanns en nonchalans för försvaret och hemvärnets betydelse i den politiska debatten.

När det kommer till allmänhetens stöd till de människor som riskerar sin tid och sina liv för allas vår säkerhet och välbefinnande så upplevde jag, och upplever även idag att den förhärskade majoriteten av debattörerna gör det med en pacifistisk grundinställning, snarare än kunskap om militär historia, realitet och funktion.

Det gläder mig måste jag säga, att så pass många reagerade på min tidigare artikel, det betyder att folk bryr sig och tänker kritiskt när det kommer till utvecklingen av försvarsmakten. Men i ärlighetens namn måste jag erkänna att jag inte förstår av tidigare artiklar om huruvida Karlsson/Kantola är positiva eller negativa till internationella insatser med hänvisning till det ni skriver, inte heller huruvida ni anser att ÖB bör förskjuta tyngdpunkten till eller från internationella insatser?

Vad jag däremot förstår är att de som har svarat på min artikel har missat själva poängen, att argumentera för det moraliskt riktiga med insatser i utlandet! Jag fick i publicerade liksom opublicerade artiklar efteråt både kritik för att jag uppvärderade våra svenska officerare och utbildningar samt för att jag ville avveckla vårt nationella försvar.

freden-ar-inte-sjalvklar2

Freden är inte självklar - Den måste vi kunna försvara

Det sistnämnda stämmer givetvis inte, KDU vill verka för ett starkt svenskt försvar i såväl fred som skymningstid, vi anser att försvarets främsta uppgift är och förblir att skydda Sverige mot invasion samt att skydda medborgarna mot inre och yttre hot.

Men vi i KDU ser – till skillnad ifrån vissa av de som kritiserat mig – inget motsatsförhållande till att försvarsmakten ägnar sig åt internationella insatser, vilket vi till syvende och sist anser handlar om solidaritet, samt att försvara vårt land mot yttre hot. KDU vill öka försvarsmaktens styrka och närvaro såväl internationellt som nationellt. Det finns även ur en försvarspolitisk synpunkt en oerhört positiv sak med officerare och soldater som faktiskt har upplevt krigets alla fasor på nära håll, nämligen att de då är psykiskt förberedda för vad det kan innebära om kriget en dag skulle komma till Sverige. Här är till exempel Estland en förebild, där det krävs att man har deltagit på en mission, just nu i Irak om jag inte minns fel. En liknande tanke finns även sedan flera år tillbaka inom den svenska armén om än mer uppmuntrande än tvingande.

När det däremot kommer till kompetensen hos de svenska officerarna kan jag dock knappast missuppfattas, att hävda att vår svenska militärutbildning och officersutbildning håller hög standard, högre än den utbildning som många av de amerikanska soldaterna fått är knappast något kontroversiellt. Det är ett faktum att USA har ett underskott på soldater vilket har lett till att stora delar av soldaterna som värvas kommer ifrån trasiga, lågutbildade och ibland rent av kriminella förhållanden, det är tyvärr ingen lögn utan en dyster verklighet.

Mina kritiker nämnde även att krig under FN flagg är ok och USA:s befrielse av Irak inte var det. På frågan om huruvida det var rätt eller fel att gå in i Irak kan jag inte uttala mig då KDU inte har någon åsikt om det. Vad vi däremot anser är att vi, som jag skrev tidigare har ett moraliskt ansvar för våra medmänniskor, oavsett var på jorden de bor. Vad jag talade om i min artikel var återuppbyggandet – inget annat – vilket USA:s soldater inte har rätt utbildning för, vilket också var det som presidenten erkände när han deklarerade att det behövdes en ny inriktning i Irak.

När det däremot kommer till frågan om huruvida FN ska tillåtas vara vår moraliska ledstjärna måste jag alltjämnt reagera. Hur många gånger har inte FN:s undfallenhet lett till miljontals människors lidande och död (nu senast i Darfur)? Har Andersson, Karlsson och Kantola någon gång reflekterat över det faktum att majoriteten av FN:s länder är diktaturer? Även Saddam Husseins Irak var medlem i FN.

Slutligen: Skulle jag få chansen att själv hjälpa mina medmänniskor genom att medverka i en mission så skulle jag med stolthet dra på mig uniformen och göra min plikt.

Christopher Dywik
Försvarspolitisk talesman
För Kristdemokratiska Ungdomsförbundet

(Publicerad i tidningen Hemvärnet 19-06-2007)

Annonser

2 reaktioner på ”Solidaritet är vår plikt

 1. Hej, jag skulle kunna säga att jag till fullo stödjer henne då jag förstår varför hon reagerar som hon har gjort. Det som Barometern gjorde var enligt min mening lite fult. Men jag tycker jag nog att hennes reaktion är lite överdriven, och att hon gör en höna av en fjäder.

  Monica har all rätt i världen att tycka som hon vill i denna frågan, men Jag tror inte det råder några som hellst tvivel om att SD och KD inte har samma väljarbas och absolut inte samma åsikter därav känns det onödigt.

  Fö. sjöng vi ”jag vill leva jag vill dö på jorden” när vi gick på mellanstadiet för att tramsa oss, men då var vi också lite yngre.

  Med vänliga hälsningar

  Christopher Dywik
  Försvarspolitisk talesman för Kristdemokratiska Ungdomsförbundet
  tillika Distriktsordförande KDU Kalmar län

  Mob: 073-1806887
  E-post: dywik@kdu.se
  http://dywik.blogspot.com/

 2. Har läst din partikollega Monica Bengtssons debattartikel i Barometern den 20 juni och jag undrar om du delar hennes åsikter om bland annat nationalsången som hon inte klarar av att sjunga med nuvarande text.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s