Midsommar- Inte bara superi

Läs Barometerns artikel om KDU Kalmars midsommarfirande

I helgen var det midsommar, ljusets högtid tillika Sveriges mest firade tradition. Maten kan variera på från ort till ort men köttbullar, sill och nypotatis tror jag är något alla har gemensamt. Här i Kalmar firar vi det så traditionellt som möjligt, dans kring midsommarstången, allsång och mat flera gånger. Tyvärr uteblev dock midsommarkransarna i år. För ca 3 år sedan tog KDU Kalmar ett beslut kopplat till förvaltarskapstanken där vi slog fast att vi alltid skulle verka för en levande kultur. Min tolkning av detta är att vi har ett ansvar att erbjuda ett traditionellt firande av våra högtider. Vi minns säkert alla hur man som liten alltid firande oerhört traditionellt med små grodorna och åt den där äckliga fisken som våra föräldrar tvingade oss att smaka. Sen kom man upp i tonåren och alltmer av detta suddades ut, midsommar blev bara en annan ursäkt för många att supa sig redlösa.

Med detta i åtanke var det inte så konstigt att det var hela 35 personer ifrån hela Sverige som kom när KDU Kalmar för 3 år sedan arrangerade sitt första midsommarfirande. Många ungdomar saknar de sakerna som gav dem trygghet och gemenskap när de var små barn.


I takt med individualismen växer sig starkare och starkare finner människor att de minsann inte är beroende av andra människor, men tyvärr märker de även att individsamhället också innebär att andra inte behöver dem. De sakerna som förr i tiden gav gemenskap och mening åt tillvaron såsom familjen, kyrkan och hembygden (byn) har brutits ner. Kvar är städer där människor utan förankring stressar ifrån en plats till en annan. Men människan är och har alltid varit en flockvarelse och mår dåligt av utvecklingen, utan att egentligen förstå varför. Det är inte förvånande att det i den sekulariserade västvärden begås fler självmord procentuellt än i fattiga u-länder där svält råder.

Människor behöver gemenskap och traditioner för att må bra, man kan tycka att många av våra traditioner är löjliga, men det är likväl vad människan behöver – och vad KDU Kalmar erbjuder.
Väl mött nästa år!

Annonser

En reaktion på ”Midsommar- Inte bara superi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s