“A non Fucking Before Marriage Generation

Den 17:e april lanserade KDU kampanjen “A Non Facking Generation”, en kampanj som vi ifrån vissa otvivelaktiga element har fått mycket kritik för (klotter och krossade rutor). Oavsett vad man än må tycka om kampanjens hårda namn eller budskap så finns det en sak man inte kan bortse ifrån – vi är ett ungdomsförbund och vi ska våga säga rakt ut vad moderpartiet inte kan eller vågar säga, vi ska alltid ta steget längre.

Jag är själv medlem i facket och har varit det sedan jag började jobba i vår lilla kiosk i Tvärskog. Jag ser facket som en försäkring om jag skulle förlora mitt arbete. Sedan finns det många saker som är fel i vår lagstiftning, varför får man t.ex. inte starta ett konkurrerande fackförbund inom ett område om det som finns är dåligt? Varför får man inte som icke fackansluten jobba bara för att facket strejkar? Varför bråkar facket mer med borgerliga regeringar än med socialdemokratiska? Varför kräver facket alltid heltid trots att långt ifrån alla vill eller ens kan jobba heltid? Som sagt, kampanjens innehåll är bra och viktig för dagens ungdomar.

Men frågan är om inte en “A non Fucking Before Marriage Generation” kampanj hade varit mer behövlig i dagens samhälle.

I Barometern den 5.e juli rapporterades det att prognosen för antalet nya fall av klamydia ser ut att bli dubbelt så hög som under föregående år. Den största ökningen sker i åldrarna 15-24 år. En barnmorska på ungdomsmottagningen i Kalmar förklarar i tidningen att ökningen främst beror på en liberalare syn på sex, fler partners och alkohol. Klamydia är en av de vanligaste sexuellt överförbara sjukdomarna och smittar vid vaginalt, oralt och analt sex utan kondom. Sjukdomen kan leda till att den drabbade blir steril. Sjukdomen orsakas av bakterier som finns i urinrör och slida, ibland även i ändtarm och i sällsynta fall svalg! Även antalet svenska HIV-fall har ökat med 40%, de flesta har liksom tidigare fått HIV innan sin ankomst till Sverige, men de som har blivit smittade inom landet har ökat med mer än 200% (störst ökning sker bland de heterosexuella).

Dagen därpå ligger den stora Inrikesartikeln också i midjehöjd, nu rapporteras det att allt färre kvinnor äter p-piller. Jag som aldrig har varit någon stor påhejare av p-piller blir givetvis glad över en sådan nyhet, p-piller är farligt delvis på grund av risken för blodproppar men också på grund av att det stoppar unga flickor i puberteten att utvecklas på ett korrekt sätt. Men det som är riktigt oroväckande i artikeln är att de som tidigare har ätit p-piller inte verka ha ersatt det med något annat preventivmedel, utan man förlitar sig på s.k. “dagen-efter-piller” – och på abort.

När Tanja Tydén, barnmorska och professor vid Uppsala universitet, har forskat om ungdomars sexualvanor har resultatet varit skrämmande i fråga om killars syn på ansvarstagande. Många tar helt enkelt för givet att tjejen kommer att göra abort om hon blir gravid och uppger pornografi som källa till kunskap.

Även Tydén nämner i sin artikel att den största boven i sammanhanget är människors (främst ungdomars) syn på tillfälliga sexförbindelser.

Vi det här laget borde nog Du som läsare inse att jag oroar mig för vart utvecklingen är på väg. Kanske tänker Du “Förespråkar idioten total avhållsamhet och celibat, eller vadå?”.

Svaret på frågan är egentligen, Ja! Samhället bör åtminstone genom sin sexualundervisning eftersträva att människor inte “hoppar i säng” när som helst och med vem som helst. Man bör givetvis också verka långsiktigt för en mera ansvarstagande syn på den personliga sexualiteten, än att den ska “levas ut” så fritt som möjligt.

Är det då enbart samhällets uppgift? Nja. Men åtminstone så länge som folk inte har vett att ta ansvar för sina handlingar och föräldrar inte tar sitt ansvar för att uppfostra sin barn utan överlåter det åt medias alla sexfixerade TV-program och tidningar. Jag tror att vi politiker kan påverka utan att lagstifta, och att vi har ett ansvar att göra detta i nämnda riktning. Sann förändring kommer genom att vara en god förebild och visa på att det finns en annan väg än dagens värdenihilistiska väg. Det största ansvaret ligger på dagens förebilder, idrottsstjärnor, artister – och på Sveriges unga politiker.

Tyvärr verkar det inte som att Sveriges unga “toppolitiker“ hyser samma oro som undertecknad gör då de istället väljer att ställa sig mitt på Donners plats och hånglar för att slå ett slag mot klimathotet. Men vad de i realiteten slår ett slag för är den liberala synen på intimitet, sex och multipla partners. År 1361 brandskattade Valdemar Atterdag Visbyborna på sina sista besparingar för att de skulle sluta vänstra med svenskarna, 2006 hånglar morgondagens ledare där på samma plats för att motverka klimathotet! För några år sedan följde media under en lång tid en norsk kvinna som spela in amatörporr och skänkte pengarna till miljörörelsen… Uppläggen är oändliga, eller som en god vän sa:
– Vad kommer härnäst, läderpiska mot fastighetskatten? Min arbetskamrat från RFSL tyckte åtminstone det var en god idé och erbjöd sig låna ut sin rosa läderpiska till KDU.

Hur man idag påverkar politiskt skiljer sig en smula från Valdemar Atterdags dagar. Vad jag tycker om det framgår nog, men en sak kan vi i alla fall konstatera: Det var inte alltid bättre förr, men vi kommer alltid ha mycket att lära oss av historien.

Annonser

3 reaktioner på ”“A non Fucking Before Marriage Generation

 1. Jag tycker att kampanjen är bra och att du borde motionerat om den till årets riksmöte. Jag kommer personligen inte att närvara så jag kan inte stötta dig i frågan om höjd skatt på tobak, men jag står bakom. 🙂

  Till Lena: Att gå till val med löfte om sänkt bensinskatt var enligt mig något av det mest korkade man kunde gjort. Att ljuga är inte fint, men om man inser att man har gjort fel så tycker inte jag att vi ska vara sena med att förlåta, vi gör också fel du och jag ibland.

  / G

 2. Hej Lena, det stämmer att vi ”kampanjar” för bla. en lägre bensinskatt(vi vill halvera drivmedelsmomsen).
  Anledningen att vi ännu inte har kunnat sänka bensinskatten, som vi vill, är helt enkelt att det inte finns en majoritet i riksdagen för detta.

  Precis som med alla andra frågor så måste det i den demokrati finnas majoritet för en sak för att den ska kunna genomföras. Moderaterna, socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet vill alla höja skatten på bensin.

  (c) och (fp) ville se över priserna och som det är i dagsläget (precis som innan valet) endast Kristdemokraterna som vill sänka bensinskatten. Vi i KDU Kalmar anser att denna fråga är av stor vikt, inte minst för de som bor på landsbygden, därför samlar vi nu in namnunderskrifter mot ännu en höjning för att få miljöministerna(och övriga regeringspartier) att vakna upp.

  Hoppas det var svar nog.

 3. Ni kampanjar för lägre bensinskatt, men varför höll ni inte vallöftet om det då…?

  Istället höjde ni ju skatten på bensin och drivmedel. Varför är det okej att ljuga för kristdemokrater?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s