Försvaret är inte en pojke med guldbyxor

Under Almedalsveckan chockade finansministern Anders Borg många med sitt utspel om att det ska sparas fyra miljarder kronor om året på försvarsbudgeten. Borg verkar liksom tidigare socialistiska regeringar tro att försvarsmakten är någon sorts outtömlig källa på pengar. Men precis som i berättelsen om “Pojken med guldbyxorna” så tas alla pengar från något annat. Det är mycket beklagligt att vi har fått en finansminister som inte verkar förstå att alla hans beslut faktiskt får konsekvenser. Det som är än mer beklagligt är att alliansen gick till val på ett ökat försvarsanslag på två miljarder.

I detta fall handlar det främst om tre saker. Svensk säkerhetspolitik, den solidariska plikt som vi har att hjälpa våra medmänniskor i andra länder och givetvis vår trovärdighet gentemot väljarna.

Väljare ger politiker ansvar och förväntar sig att de agerar därefter. Hur kan finansministern veta om det kommer att finnas något hot mot Sverige inom en tidsrymd av flera år? KDU vill verka för ett starkt svenskt försvar i såväl fred som krigstid, vi anser att försvarets främsta uppgift är och förblir att skydda Sverige mot invasion samt att skydda medborgarna mot inre och yttre hot. En demokrati måste alltid ha förmågan att försvara sig för att överleva. En gång i tiden tog statsmakten över beskyddandet av invånarna, och avkrävde i gengäld skatt från folket. Att det land som har världens högsta skatter, är det första att vägra upprätthålla sitt yttersta ansvar för medborgarnas säkerhet, är fullständigt absurt.

Med utspel såsom detta gör Borg det tämligen svårt för försvarsmakten att göra sitt jobb, dels på grund av den osäkerhet som Borg skapar med sitt kortsiktiga tänkande och dels på grund av att det nu talar tvärt emot vad regeringen tidigare har gett uttryck för. Regeringen har tidigare tydligt deklarerat att man vill bli mer aktiv i det fredsförebyggande och fredsframtvingande arbetet! Ett starkt svenskt försvar har förmågan att på ett bättre sätt hjälpa andra länder och på så vis kan Sverige aktivt verka för att påskynda den internationella fredsprocessen. För att det skall kunna genomföras krävs det att erforderliga medel tillförs, vilket Alliansen också har lovat. Det urval av soldater som finns i dagsläget är oacceptabelt lågt och frågan är hur det ska kunna finansieras när Borg nu väljer att fortsätta socialdemokraternas slakt av försvaret.

Låt oss alla hoppas att försvarsministern hade rätt när han sa att det troligtvis rörde sig om ett missförstånd. Låt oss alla hoppas att det istället handlar om ett så välbehövligt ökat anslag på två miljarder.

(Artikeln publicerad i Corren 13/8)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s