Bara vi kan göra vår historia levande

Under helgen kallade Salve – medeltidsstaden i Kalmar till en tre dagars medeltidsmarknad. Förutom svenskar fanns där också ester, letter, litauer, fransmän, tyskar, danskar, ungrare och till och med folk ifrån Tyrolen. Alla hade de flockats till rekonstruktionen av det medeltida Kalmar för att sälja och byta varor, utbyta kunskaper om medeltiden och de respektive länderna och regionernas historia.

Människorna som alla går klädda i medeltida kläder pratar, skrattar och försöker göra sig förstådda på knagglig engelska kommer inte ifrån ett speciellt yrke. De är inte alla historiker, arkeologer eller ”halvflummiga” lajvare. De är rektorer, ingenjörer, barnskötare, lärare, hantverkare, personliga coacher, företagsledare och militärer och den saken som de alla har gemensamt är ett genuint intresse för historien.

Jag som Kristdemokrat har alltid varit en vän av denna typen av projekt, historien hjälper oss att förstå oss själva och ökar vår kunskap om dagens samhälle. Det är inte föga förvånande att nästan hälften av besökarna till medeltidsstaden främst är tyskar och danskar och holländare. Dels kan det bero på att man som turist vill uppleva något genuint, ungefär som att titta på älgar och besöka vara kungliga slott med en förhoppning om att få se en skymt av kungafamiljen.

Men det kan också bero på att det i dessa länder har funnits ett större intresse för historien. I Tyskland har detta intresse under vissa perioder kanske mest varit ideologiskt och inte särskilt kunskapsinriktat, men efter murens fall har denna typen av tillställningar blivit allt vanligare.

I Sverige däremot förekommer dem, man kanske tar sina barn dit någon gång när dem är små, kanske har man tur och har en historielärare som förstår att barn uppskattar praktiskt lärande snarare än teoretiskt och åker med dem på en ”upplevelsedag” (Medeltidsstaden har ca 20-25 st om året). Men mer än så är det inte, när man har gått ut grundskolan har man som oftast glömt allt om vårt historiska arv. Inte många av dagens ungdomar veta att Sverige är en av de äldsta nationerna i Europa. Vi har under socialdemokraternas och kommunisternas långa maktinnehav fått en alltmer utvattnad kunskap och förståelse för vår egen kultur och våra kristna traditioner. Jag tror att kunskapen om vår historia hjälper oss att på ett mer ansvarsfullt förvalta det vi har ärvt och förädla det när vi tillsammans ska skapa framtidens Sverige.

medeltid2.jpg

Glömmer vi vår forntid blir framtiden oss en grav
Det är upp till oss alla att föra vidare kunskapen om vår historia till våra medmänniskor och kommande generationer. Jag anser givetvis att staten har ett stort ansvar i detta arbetet men det slutgiltiga ansvaret hamnar alltid i slutändan på alla oss som anser att det är viktigt att öka kunskapen om historien. När besökte Du senast ett av våra nationalmuseum, de kungliga slotten eller en medeltidsdag/marknad? Jag har guidat mina amerikanska släktingar på slottet i Kalmar tidigare i år och jag gjorde min guideexamen i medeltidsstaden 2005. Men jag kom nyligen på mig själv med att jag själv inte har besökt något av dessa saker på över tre år, så bilderna som ni ser är alla ifrån helgen. Nu har jag gjort något för landets historia, när ska Du göra nått? 🙂

Kolla gärna in medeltidsmarknadens traditionella fältslag!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s