Kristdemokraterna levererar

Igår när jag för en gång skulle lyssnade på radio kom ett mycket efterlängtat besked. Den 1 juli 2008 införs möjligheten att få kommunalt vårdnadsbidrag.

Det här är en av de allra viktigaste frågorna för oss Kristdemokraterna och därför kan man inte låta bli att se det som en av regeringstidens kanske viktigaste beslut. En del i den familjepolitiska reformen innefattar även en jämställdhetsbonus. När jag från början hörde tal om denna blev jag mycket besviken då den frekvent utpekade kvinnor som svagare. Men nu när det rapporterades om den igår verkar det istället som att den riktar sig till den av föräldrarna som tjänar minst, vilket även kan vara mannen. Mycket gott, jag ska hålla mig hemma och leka så mycket jag kan när jag får mina barn, så får min fru jobba och slita 🙂

Givetvis gick MUF:s nyliberale ordförande Niclas Wykman ut och kallade det hela för kvinnofientligt. Så mycket var det med MUF:s frihetstänk. MUF vill tydligen fortfarande ge människor frihet att knarka, men inte frihet att själva bestämma över hur de vill planera och fördela tiden med sina barn.

Fakta: Vårdnadsbidraget riktar sig till föräldrar med barn mellan ett och tre år som vill vara hemma lite längre efter föräldraförsäkringens slut. De kommuner som så önskar kan ge ett skattefritt kommunalt bidrag på 3 000 kronor per månad. Fullt vårdnadsbidrag får den vars barn inte utnyttjar den offentligt finansierade barnomsorgen. Föräldern kan förvärvsarbeta och samtidigt uppbära vårdnadsbidrag. Vårdnadsbidraget ska kunna trappas av mot graden av nyttjande av offentligt finansierad barnomsorg. Jämställdhetsbonusen skapar bättre möjligheter för såväl mammor som pappor att ta ett aktivt ansvar för barnen under föräldraledigheten.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s