Rektorn borde be om ursäkt

Rektorn Pär Blondell på Strandskolan i skånska Klagshamn förbjuder ett gäng åttondeklassare att var med på skolfotograferingen. Anledningen, de bar svenska landslagströjor. Enligt Rektorn kunde detta tolkas som en politisk manifestation och kan signalera främlingsfientlighet. Enligt rektorn skulle spridningen av skolkatalogerna i Malmöområdet kunna resultera i rykten om ”rasisterna från Klagshamn”.

Jag är säker på att rektorn handlade i gott uppsåt och i en föreställning att han hjälpte ungdomarna. Men rektorns handlande har de facto motsatt effekt och riskerar att leda barnen rätt i händerna på rasister. För vad rektorn genom sitt agerande egentligen säger är att om man är svensk så ska man skämmas för sitt ursprung, att vara svensk är något fult.

Dessutom stämplar rektorn även barnen, om än omedvetet, som rasister. Att bli stämplad som rasist i en sådan ålder är knappast något eftersträvansvärt, en sån stämpel sitter i länge och är svår att tvätta bort. Vad rektorn nu borde göra är att kalla till sig skolans alla elever och familjer och i deras närvaro uttryckligen be eleverna och deras föräldrar om ursäkt.

Det här bilden är ingen politisk manifestation. Det handlar inte heller om liv eller död, det här handlar om fotboll det är så mycket större.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s