Vad har hänt med den borgerliga försvarspolitiken

I och med Mikael Odenbergs avgång som försvarsminister verkar det som att alla politiska rörelser i Sverige är överens om vilken försvarspolitik som ska drivas. Så är dock inte fallet, Kristdemokratiska Ungdomsförbundet ställer inte upp på den nya svenska försvarspolitiken.

Innan valet kritiserades vänsterkartellen för att de utan förbehåll slaktade försvaret, ifrån borgerligt håll röstades det emot deras förslag och i synnerhet ifrån moderat håll utlovades det – till regementsorternas glädje – ett ökat anslag till försvaret. Under Almedalsveckan i år var detta helt bortglömt. Där förklarade den ”moderata” finansministern Anders Borg att regeringen tänkte spara in på Försvarsmakten. Sedan dess har det bara gått utför. Värnplikten ska avskaffas och därmed den folkliga förankringen och bredden hos försvarsmakten. Likaså straffbestämmelserna kring värnplikten, det ska alltså vara helt i sin ordning att hoppa över det man upplever jobbigt eller tråkigt under sin militärtjänst.

Vidare ska det dras ner på pengarna till våra svenska utlandsstyrkor, när det egentligen hade planerats för en utlovad satsning. Det ökade anslaget som krävts för att vi skulle kunna fullgöra våra internationella fredsbevarande åtaganden, såsom vår solidariska plikt mot våra medmänniskor kräver, uteblev. Våra svenska förband ska spara ner på militärutbildningen, det upplevs som att våra värnpliktiga får träna alldeles för mycket praktiskt och med för mycket skarp materiell. Att detta sedan är något som soldaterna anses behöva för att kunna överleva i en stridssituation verkar regeringen bry sig mindre om. I deras ögon verkar försvaret och vår nationella säkerhet bara var en bricka i ett politiskt spel. Att det finns reella hot mot Sverige utom och inom Sveriges gränser bryr de sig föga om, det finns ingen folkopinion för att så är fallet och fakta duger inte.Ska det verkligen behöva fortsätta vara på det sättet?

Kristdemokratiska ungdomsförbundet tänker i vart fall stå fast vid våra övertygelser. Vi är seriöst oroliga över Putins aggressiva politik, dess upprepade kränkningar av yttrandefriheten och oppositionen, ”de Putintrognas” attacker på ambassader och ambassadörer (däribland Sveriges). Vi är riktigt oroliga över den grogrund för terrorism som håller på att skapas i Sverige i brist på samhällsgemenskap.

Det är oerhört sorgligt att moderaterna inte tar sitt ansvar för landet. För att vända denna trend krävs det att fler än vi politiskt aktiva reagerar. KDU kommer att göra sitt bästa för att kristdemokraterna ska verka tydligare i denna riktning. Försvaret är landets livlina, det är inte till för att vara en budgetregulator i ”det nya arbetarepartiets” hand.

”Den som inte intresserar sig för politik riskerar att styras av dårar” heter det. Idag när vi har fått en före detta vapenvägrare som ny försvarsminister är det en större sanning än någonsin.

(Publicerad i Västervikstidningen 7/9 , Karlskogatidningen 8/9, Oskarshamnstidningen 13/9, Barometern 14/9 och Gotlands Allehanda 15/9)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s