Kräftor och katolsk mässa i Uppsala

I skrivande stund sitter undertecknad på en buss ifrån Uppsala och gläder sig åt uppfinnandet av bärbara datorer och Walkman-mobiler. Utan tonerna av Sabaton och The Right Brothers skulle undertecknade troligtvis inte ha överlevt dagen och gårdagens 8 timmar på buss fram och tillbaka mellan Uppsala och Kalmar.

Anledningen att undertecknad utsätter sig själv för detta är för att kunna närvara på borgerliga studentföreningen Heimdals traditionella kräftskiva. Kräftskivan och föreningens övriga traditionella firanden av högtider är vida kända i borgerliga kretsar runt om Sverige. Att undertecknande råkar ha en mängd partikamrater som är medlemmar inklusive en styrelsemedlem, som ständigt kommer med inbjudningar eller berättar anekdoter om festligheterna, gjorde att undertecknad tillslut bestämde sig för att avsätta en helg för ändamålet.

Efter en 8 timmars bussfärd var undertecknade äntligen framme i Uppsala. Efter ett intag av korv och mos samt en välbehövlig dusch hos partikamraten Jacob Söderbaum gjorts begav vi oss till föreningens lokal där styrelsen mötte upp och hälsade alla hjärtligt välkomna. Efter välkomstdrink och en egenhändigt I-hopknåpad kräfthatt tillverkats åt Söderbaum satte vi oss ned tillsammans med fröken Karlström, som var undertecknades bordsdam för kvällen. Givetvis höll middagen hög standard, fina kräftor och utsökt potatis serverades tillsammans med ett gott vitt bröd vilket följdes av kladdkaka (eller nått) till efterrätt. I sann studentmanér så uteblev inte heller sångerna, dock hade föreningen av en outgrundlig anledningen plockat bort “Björneborgarnas marsch” ut sånghäftet, vilket förargade undertecknade då han hade passat på natt öva lite extra på just den sång.

Som “pricken över i” så fick undertecknade dessutom känna av att han bodde hos en katolik då det var “tidig” uppgång som gällde för att inte missa mässan. Det var det väldigt trevligt att besöka en gudstjänst och då speciellt roligt att för första gången sedan min flytt ifrån Irland besöka en katolsk mässa och se på likheter och skillnader ifrån Svenska kyrkan. Erkännas bör också att eftersom undertecknas inte har känt sig helt tillfreds med någon av kyrkorna inne i Kalmar, så är det alltjämnt vid besöken hos föräldrarna ute i Tvärskog som kyrkobesök blir av.

Det är nu med en trevlig kräftskiva i minnet, en innestående fika och ett löfte om en gratis lunch i Stockholm som undertecknade sätter punkt för dagen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s