Kyrkorna skapar den bästa integrationen

Igår besökte jag tillsammans med min goda vän – tillika 2:e vice distriktsordförande för KDU Kalmar – Teodor Bergström den nystartade församlingen klippan i Rockneby norr om Kalmar. Som mer traditionellt kristen på besök i en frikyrka så höll jag en tämligen låg profil. Temat för kvällen var en internationell afton där människor ifrån flera olika länder och kulturer skulle träffas för att umgås, äta varandras mat och för att på så sätt förstå varandra.

dsc00135.jpg Jag som alltid har varit nyfiken på allt nytt tog åt mig lite av varje vilket resulterade av två rejäla berg av mat. Jag smakade lite av varje och jag kan såhär i efterhand glädja mig åt att jag valde att följa med, då jag annars inte hade kunnat konstatera att jag fick smaka på en av de godaste sakerna jag någonsin har ätit. Det var någon sorts köttfärsgrej med ägg i, så om någon vet vad det var så får ni gärna skicka mig ett recept. Men erkännas bör att det absolut godast dock var den gamla hederliga svenska rätten: Janssons frestelse:)

dsc00133.jpgAv ren slump hade jag satt mig mitt emot en medelålders kille som tydligen hade varit aktiv i KDU när man var i min ålder. Han var inte längre medlem utan hade lämnat partiet i mitten av 1990-talet då han ansåg att partiet hade blivit alltför EU-vänlig. Som EU-kritiker kom vi väl överens och vi talade länge om Kristdemokraternas utveckling, internationellt demokratiarbete och det okränkbara människovärdet.

dsc00138.jpgKvällen löpte på, vi åt gott, pratade, skrattade och tro det eller ej så sjöng och dansade vi också. Det fanns ett band som kompade en om man ville framföra något, en chans många tog. Vi diskuterade ett tag om att vi skulle våga oss på att sjunga Mörkblå-ideal eller Ni ska få se att allt blir bra.. men trotts Teodors mors påtryckningar bangade vi, och bad dem istället spela upp till dans med klassikern Leende mörkbruna ögon, kan det bli mer svenskt?:)

dsc00129.jpg

Hur som helst, själva poängen med det här inlägget är att slå ett slag för det oerhörda jobbet som församlingarna och andra ideella organisationer gör för integrationen. Visst kan ett projekt ifrån regeringsnivå ibland lyckas, men jag betvivlar mycket starkt att ett sådant projekt kan skapa en sån sammanhållning mellan människor, på ett så naturligt sätt som en församling. Kyrkorna skapar troligtvis den bästa integrationen.

Annonser

En reaktion på ”Kyrkorna skapar den bästa integrationen

 1. Människovärdet bedöms efter inkomst!
  Samtliga banker bedömer människor efter inkomst, människovärdet har således bestämts och priset på de produkter och tjänster ställs efter människovärdet.
  Det dyraste som finns är människovärdet, det är fel priset ställs till vad man tjänar, hög lön högt människovärde låg lön lågt människovärde. Om en förmögen person kommer till en bank och vill låna pengar inga problem, om en fattig kommer in är det djupa diskussioner om borgensåtagande och höga risker som medför att bankerna inte tar några risker utan har istället både hängslen och livrem att binda ihop den dunkla affärs relation låntagaren utgör en risk och borgensåtagande måste ställas till förfogande för ett eventuellt lån. Människovärdet är således lågt på den fattige.
  Om den fattige blir rik ökar människovärdet ju högre inkomst ju högre människovärde.
  Om en behövande exempelvis svältande stapplar in på ett elegant, luftkonditionerat bankkontor i vilken stad eller land som helst fungerar det på samma sätt. Om den svältande frågar och undrar om att få pantsätta sitt människovärde kommer personalen på banken skratta tills de undrar vad menar du? Det värdet ska ju vara väldigt högt. Säkerhet i sitt människovärde för att få låna några hundringar för att köpa sig lite mat, för att klara livet.
  Den välskräddade, personalen förklarar säkert hjälpsamt att människovärdet visserligen är oerhört högt det vet ju varenda humanist – men att det icke är möjligt att omsätta det i kontanter. Det kan inte växlas i någon form av valuta det är ju bara ord. När någon ensam ligger och dör på grund av svält och med det dyra människovärdet som inte gick att belåna är döden en befrielse. Det finns inget människor värde bara varma ord och vackra fraser. Människor som arbetat slitit ut sig skadats på arbetet eller på grund av arvsanlag fått någon sjukdom tror inte på dessa ord om människovärde. Människovärdet är att tro på det obefintliga det övernaturliga. Många är de människor som har höga tankar om människovärdet men hela livet lever utanför människovärdet. Människovärdet är tråkigt nog pengar utifrån pengar utgår människovärdet och människovärdes principen.
  Kjell Ek Sverigedemokraterna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s