Ordföranderåd med jämställdhet i fokus

Just nu sitter undertecknad på väg hem ifrån Stockholm och höstens ordföranderåd. Ett ordföranderåd är en helg då ordförandena för alla KDU:s distrikt samlas för att utbyta idéer, lufta missnöje och givetvis ha det väldigt trevligt. Den här gången hade vi bland annat besök av Elise Claeson som har skrivit boken Mamma@home.se.mamma.jpg

Mycket kan man säga om henne, men konflikträdd är hon då rakt inte. Många nickade instämmande när hon slog fast att den socialistiska/liberala individstaten medvetet motarbetar familjer och uppmuntrat till singelliv “a la sex and the city” av den enkla anledningen att singlar är lättare att administrera. Det finns givetvis som inom alla organisationer personer med avvikande åsikter, vilket tydligt visade sig under den efterföljande diskussionen. Exakt vad dessa personer ansåg tänker undertecknad givetvis inte gå närmare in på, för undertecknad är det nu, som alltid, barnens välbefinnande som står i centrum.Men undertecknad kan åtminstone klargöra att när det kommer till de rent jämställdhetspolitiska aspekterna av det hela, så anser undertecknad att vi ibland snöar in oss allt för mycket vid fina ord och klyschor. Vi slår knut på oss själva och plötsligt har vi i samma mening både talat gott om en sak och fördömt densamma. I första skedet uttalar man sig om att män och kvinnor är olika och att detta ska respekteras, kvotering är av ondo och genustänk detsamma. I andra skedet slår man fast att kvinnor och män trots det alltid skall beredas samma möjligheter och behandlas likadant.

Och visst, det verkar ju inte konstigt i första anblicken. Men det är faktiskt den absoluta motsatsen. Det där med att behandla killar och tjejer likadant tänker då undertecknad aldrig göra. Undertecknad tänker fortsätta dra ut stolar åt damer, öppna dörrar, köpa puttinuttiga små presenter, bjuda på middagen eller bion eller en sådan självklar sak som att vända mig om ifall en dam ska byta om. När en tjej fryser erbjuder undertecknad dem givetvis min jacka, när de bär på en alldeles för tung väska eller matkasse erbjuder sig undertecknad att bära den. Så tänker undertecknad uppfostra mina framtida söner att behandla sina flickvänner och dambekanta och så vill undertecknad att mina framtida döttrar ska behandlas.

Det kan uppfattas som gammaldags och kanske är undertecknad det, men kvinnor är kvinnor och de förtjänar att behandlas som det. De förtjänar att respekteras som de är var sig de vill bli hockeyproffs, chefer eller sjuksystrar. Vare sig de vill knyppla, virka eller lira TV-spel på fritiden. Ens persons kön ska aldrig behöva hindra den att nå dit den vill, men på grund av våra genuppsättningar så är kvinnor genetiskt bättre på vissa saker, som till exempel att göra flera saker på en gång, samtidigt som de kan vara sämre på andra saker. Kontentan i det undertecknad försöker säga är att kvinnor aldrig ska behöva uppföra sig eller behandlas som om de vore killar för att få acceptans.

Vad gäller undertecknad själv har undertecknad två krav på en bra jämnställdhetspolitik. 1. En kvinna och en man som jobbar med samma sak på samma plats ska ha samma lön. 2. Sluta försöka förändra män och kvinnor till någon slags “mitt emellan kön“, sluta politisera allt!img_0310.jpg

Annonser

En reaktion på ”Ordföranderåd med jämställdhet i fokus

 1. Vilken bra artikel!

  ”Kontentan i det undertecknad försöker säga är att kvinnor aldrig ska behöva uppföra sig eller behandlas som om de vore killar för att få acceptans.”

  Tack!!!

  ”Sluta försöka förändra män och kvinnor till någon slags “mitt emellan kön“, sluta politisera allt!”

  Så sant, så sant! Enkelt och mitt i prick. Jag instämmer till fullo! 🙂

  ” […] kvinnor [är] genetiskt bättre på vissa saker, som till exempel att göra flera saker på en gång, samtidigt som de kan vara sämre på andra saker”

  Detta är en aning kontroversiellt. Jag påstår inte att det inte skulle vara sant, utan snarare att ingen inom vetenskapsvärlden vet på riktigt: den mänskliga hjärnan är så komplicerad!

  Men jag tycker att skillnaderna könen emellan inte behöver ha ett genetiskt ursprung för att ha en oerhört stor värdighet. Det är inte nödvändigt.

  Låt oss hypotetiskt anta att de bara har ett rent kulturellt ursprung: Detta faktum ger dock ingen (och särskilt inte staten, eller vissa politiker och aktivister) någon som helst rättighet till att styra och försöka att förändra kulturen: Låt kulturen utveckla sig spontant!

  Jag tycker att, som konservativ, borde man faktiskt försöka att motarbeta det (omänskliga och felaktiga) ”materialistiska”, ”realistiska” antagandet att det fysiska och det genetiska är mer värdefullt och överlägset, överordnat det spirituella och det kulturella.

  Personligen tycker jag att de kuturella skillnaderna kanske är ännu tyngre och värdigare är de genetiska, och därför ännu ”heligare” och mer orörbara.

  Problemet är att radikalerna (både socialister och liberaler) har en stark tendens att uppleva kulturen som någonting onaturligt, konstgjort och intimt ont och förtryckande, som måste motarbetas för att ”äntligen frigöra” individen (för liberalerna) eller arbetarklassen (enligt socialisterna).

  Konsekvensen är att, när han diskuterar med dem, är den konservative ofta frestad att säga: ”Men dessa skillnader är inte bara kulturella, de är inga ytliga fantasibegrepp! Det går inte att få bort dem som om de var en liten fläck på bordet! Kanske är de till och med genetiska”. Därför är all forskning kring dessa teman mycket politiserad.

  Däremot tycker jag att kulturen i grund och botten är något positivt, inom vars ram människan verkligen kan förverkliga och uttrycka sig som individ. Därför skulle jag svara: ”Skillnaderna mellan män och kvinnor kan mycket väl ha kulturella rötter. *Därför* är det så viktiga”!

  Jag skulle alltså inte låta dem vinna genom att förkasta kulturen, utan hylla den så att den utgör själva grunden för mitt argument.

  … Men jag är en riktigt usel och svag debattör, så lyssna aldrig, aldrig på mig 🙂

  Med vänliga hälsningar,

  Giulia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s