Jan Björklund är en typisk intolerant liberal

När jag var yngre trodde jag att liberal innebar att man accepterade att alla människor var unika individer med olika åsikter, seder och bruk. I skolan fick man lära sig att liberaler var människor som accepterade oliktänkande, var toleranta och öppensinnade. Men varje gång jag hör en liberal uttala sig i media så börjar en varningslampa blinka i mitt huvud. För att vara toleranta så är liberalerna fruktansvärt intoleranta.

I förra veckan uttalade sig till exempel skolminister Jan Björklund (fp) i DN om att regeringen vill förbjuda religiösa friskolor att ha religiösa inslag i undervisningen. All ämnesundervisning ska vila på vetenskaplig grund, förkunnelse får ske utanför lektionstid. Och eleverna måste skyddas från varje form av “fundamentalism”, heter det. Givetvis ska alla skolor ha hårda krav på sig och läroplanen ska följas. Men varför är det just friskolor som attackeras? Var är kraven och hoten mot de kommunala skolorna som varje år misslyckas med att lära eleverna de mest grundläggande kunskaperna?

Jag kan inte låta bli att bli upprörd, förslaget känns så typiskt liberalt och så typiskt Sverige. Man accepterar att människor är olika så länge som de inte är religiösa, för då är de automatiskt onda fundamentalister, och allra värst är givetvis de kristna.

Jag anser att äktenskapet är till för en man och en kvinna. Jag tror på möjligheten att få be och bära religiösa symboler i skolan. Jag är av den bestämda uppfattningen att friskolorna ska vara just fria skolor, de ska kunna vara fria ifrån det genuspedagogiska flummet. De ska få friheten att införa ordningsbetyg om de vill. Skolorna ska till och med få förmedla värderingar, de ska få säga till eleverna vad som är rätt och vad som är fel. Varför? Eftersom ingen annan tycks göra det idag och vi kan dagligen läsa i tidningarna vad normlösheten och bristen på sunda värderingar leder till. Så tycker jag och många med mig, tolerera det Björklund!

(Artikeln publicerad i Barometern 27/10/07)

Annonser

2 reaktioner på ”Jan Björklund är en typisk intolerant liberal

 1. Även jag och, jag tror, en stor majoritet av vår generation växte upp med samma övertygelse och trodde på samma myt, men senare tvingades vi att inse att “liberal” inte nödvändigtvis är lika med “tolerant”, särskilt vad det gäller religion, och i synnerhet den kristna tron.

  Efter Sovjetblockets fall (och nu att socialdemokraterna har blivit en aning mer marknadsliberala och inte längre enbart fokuserade på den förminskade arbetarklassen) har liberalerna hittat på ett nytt “hot” att bekämpa för att kunna överleva och berättiga sin existens.

  Därför har de fastställt att det är religionen som i nuläget utgör det största hotet mot individen, friheten och demokratin. All religion kallas därför för “fundamentalism”, betraktas som “intolerant” och ska bekämpas, eller åtminstone begränsas till den privata sfären.

  Nu att i stort sätt alla individer och grupper i västvärlden garanteras de grundläggande friheterna och rättigheterna, har liberalerna tvingats att hitta på nya, sektariska “special interest”-rättigheter, som de försöker att tvinga på hela befolkningen, bl a genom att hota och smutskasta de som inte genast låter sig övertygas.

  Man kan dock tolka detta som liberalismens dödssång: Denna ökade aggressivitet är kanske den sista dödskampen av en ärad, framgångsrik och tidigare gynnsam ideologi som har gjort sitt och inte längre behövs, men kämpar under mycken vånda för att överleva.

  Med vänliga hälsningar,

  Giula

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s