Dywik på besök i Kronoberg

Igår var undertecknad inbjuden som talare på en av KDU Kronobergs talarkvällar. Som alltid när det gäller KDU Kronoberg, så präglades aktiviteter av god kamratskap, glada människor och framförallt var det välbesökt. Vi inledde aktiviteten med att bowla lite (vi skulle ifrån början ha spelat lasergame men av någon konstig anledning hade dem stängt.)

Undertecknad var inbjuden för att i egenskap av försvarspolitisk talesman berätta om KDU:s syn på försvarspolitik och vad vi ska ha vår militär till. Jag försökta lägga fokuset på de moraliska aspekterna kring försvar och internationella insatser. Det var ingen som somnade så jag kände mig hyfsat nöjd efteråt:)

dywikikronoberg2.jpgVi diskuterade försvarsminister Odenbergs avhopp och den nye försvarsministern. Och vad vore inte en diskussion om internationella insatser utan att diskutera kriget i Irak; var det rätt eller fel av USA att gå in? Undertecknad vara personligen emot själva intåget i Irak då jag ansåg att det grundade sig på felaktigheter, däremot går det inte undkomma att USA genom sitt agerande har givit tusentals Irakier ett nytt hopp om att kunna forma en framtid utan förtrycket ifrån Sadamm Hussein.

kronobergare21.jpgI diskussionen om en eventuellt truppbortdragande så var det hela mindre problematiskt. Det behövs trupper kvar i landet, det kommer ta tid men väljer vi att ge vika kommer terroristerna bli de som styr Irak och inte landets regering. Jämförelsevis kan vi titta på situationen efter andra världskriget då de allierade styrkorna stannade kvar i Tyskland i 60 år. Det stora problemet ligger i tre saker: för det första en bristande opinion på hemmaplan för att hålla kvar de fredsbevarande trupperna, både för USA och andra länder som är på plats. För det andra handlar det om en -i jämförelse med svensk militärutbildning – undermålig amerikansk utbildning vad gäller återuppbyggande, fredsbevarande och förtroende uppbyggande arbete. Vad USA:s militärer däremot är mycket duktiga på är att störta, och sätta press på förtryckarregimer tunt om i världen, dvs. fredsframtvingande arbete.

kronobergare4.jpgAvslutningsvis uttryckte undertecknad sina förhoppningar kring möjligheterna med NBG och ett utökat internationellt engagemang ifrån Sveriges sida:

– I tider som dessa behöver vi nu, mer än aldrig förr, män och kvinnor med en moralisk ryggrad som vågar stå upp för demokratin och våra västerländska värderingar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s