Du skall inte hava begär…

Jag håller för tillfället på att tillsammans med en god vän att se igenom alla säsongerna av West wing. För ett tag sedan var det ett avsnitt som bland annat handlade om en stat (glömt vilken)som ville avskaffa alla nuvarande lagar och istället införa tio guds bud som statens enda lagar.

Missuppfatta mig inte nu, de svenska lagarna grundar sig på tio guds bud och jag anser att de än idag är ett bra rättesnöre för hur man som medmänniska bör agera. Dock finns det ett antal problem med hur det rent praktiskt ska fungera. Framförallt uppstår ett problem med själva tillämpningen, vilket även de i West wing konstaterade, när det kommer till ”Du skall ej ha begär till din nästas hustru, åsna osv..

marriage.jpgProblemet ligger främst i hur en åklagare ska kunna bevisa att ett begär finns. När en man har en vacker hustru, en fin bil och stort hus så blir vissa människor avundsjuka, vissa blir triggade att kämpa hårdare, medan andra helt sonika är nöjda med sin lott i livet. Men hur bevisar man att ett brott har begåtts så länge som den avundsjuke inte går ifrån tanke till handling? Vad vi dock kan konstatera är att det finns lagar och det finns moraliska lagar (regler) som bör följas för samhällets bästa. Dagen efteråt satt undertecknad och slösurfade på Barometerns hemsida och stötte då på någon sorts krönika som skriver om 10 guds bud och som just då behandlade äktenskapsbrott. Bland annat fanns följande chockerande text att läsa:

”På krogen bekänner folk färg. En del i nyktert tillstånd, men också många som tagit sig ett par glas. 30 procent av kvinnorna i åldern 35-49 år har haft en sexuell relation vid sidan om ett stadigvarande förhållande. För männen i samma ålder är siffran 40 procent. Det är i den här åldersgruppen siffran är som högst. Att de äldre har lägre siffror kan tyda på att det är vanligare idag att ha fler relationer samtidigt, visar en sexualvaneundersökning Sex i Sverige gjord på uppdrag av Folkhälsoinstitutet.

Nog händer det dråpliga saker ibland i otrohetens tecken. Som den gången en nygift brud i vit slöja och klänning med släp var otrogen med en man på bröllopsfesten.”

Annonser

En reaktion på ”Du skall inte hava begär…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s