Stoppa ungdomsvåldet

Häromdagen var jag och en medlem ute i lite drygt en timme och delade ut nästan 200 flygblad av KDU:s nya blixtkampanj, Stoppa ungdomsvåldet.

Det är första gången som kampanjen drivs i Kalmar, men inte desto mindre aktuell. I dagarna rapporterades det om ett tjejgäng som terroriserade sina klasskamrater på Funkaboskolan, här i Kalmar. I tidningen beskrev de problemet som oerhört omfattande, lärarna kände inte att de hade befogenheter att hantera det hela och vissa av dem var till och med rädda för tjejgänget. Tyvärr är händelsen inte unik för Funkaboskolan, på alla skolor finns problem, men på vissa är de mer tilltagliga och fångar därför medias uppmärksamhet.dsc00169.jpg

Så sent som i augusti hävdade barn- och ungdomsnämndens ordförande, Cecilia Strömberg (s), bestämt att våld, trakasserier och hot inte förekom på skolorna i Kalmar. Det är bara att beklaga att Strömberg lever så långt bort ifrån verkligheten. Men en poäng har hon faktiskt, att införa ordningsbetyg kommer inte lösa situationen, det räcker inte! Det är av största vikt att denna typen av problem blir lösta snabbt, då de hotar att förstöra situationen för alla andra elever på skolan. Från KDU:s sida vill vi givetvis att familjens roll stärks och föräldraansvaret betonas, samhället och skolan måste tydligt markera skillnaden mellan rätt och fel. Det är en början, en grundförutsättning för att få till en vändning.

I tidningen rapporterades det även om lite detaljer kring tjejgängets ”ledare”, en 14-årig flicka, ett barn, som har blivit anmäld för misshandel 8 gånger! När man läser sådant förstår man att något har gått hemskt fel, men bördan ska inte ligga på de andra eleverna. Skolan ska var en platts där man lär sig saker, då måste man också kunna vistas i skolan utan att behöva vara rädd. Ungdomar som upprepade gånger begår grova brott måste kunna ställas inför rättan på samma sätt som vuxna. Sen måste vi även kunna tänka oss att öppna upp för flera olika former av påföljder. Fängelse är knappast platsen för en 14-åring, men misshandel är misshandel oavsett åldern hos förövaren, och samhället måste våga markera tidigt i såna här fall.

Annonser

En reaktion på ”Stoppa ungdomsvåldet

  1. Problemet är kanske att de vuxna inte bryr sig om tjejgängen, eftersom dessa småtjejer knappast utgör ett hot mot vuxna människor, bara mot andra tjejer i samma ålder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s