Dags att fridlysa julen!

Idag finns en debattartikel publicerad i Barometern av undertecknad och KDU:s T.f. förbundsordförande, Charlie Weimers. I Artikeln redogör vi lite mer ingående över varför vi vill ”fridlysa julen”. Artikeln går att läsa här nedan eller på Barometerns hemsida.
——————————————————————————–


Jul är något som de flesta förknippar med högtidlighet och traditioner. Men på senare år har allt fler försökt avskaffa våra traditionella jul- och luciafiranden.

På vissa håll i Sverige har partipolitiska krafter velat förbjuda luciafiranden eftersom det ansetts vara ”en skönhetstävling”, och på andra ställen har eleverna förbjudits att delta i olika typer av julaktiviteter som exempelvis julspel. Nyligen har en förskolerektor i Filipstad velat förbjuda barnen att julpynta med änglar eftersom det skulle vara ”diskriminerande” mot barn som inte tror på änglar. Nu senast vill rektorn på Tingbydalsskolan i Smedby sätta stopp för skolans traditionella julfirande i kyrkan.

Diskrimineringsombudsmannen (DO) tillhör också de som pratat om att förbjuda skolor att hålla skolavslutningar i kyrkan. Anledningen till detta är en ny lag som socialdemokraterna drev igenom 2006. Förutom stängningen av flera traditionella skolavslutningar har lagen också lett till att elever i Göteborg förbjudits att besöka en julmusikal, och diskrimineringsombudsmannen har till och med uppmanat företag och skolor att inte ställa fram adventsljusstakar! Att skolor i många fall i flera decennier har haft kyrkliga skolavslutningar som tradition är något som varken DO eller vänstern bryr sig om.

Attackerna på julen är i sig ganska absurda. Det går självfallet inte att ta bort det kristna ur julen eller ur vår kultur och historia generellt sett. Den kristna traditionen och tankevärlden präglar allt i vår kultur ner till det allra vardagligaste. Allt ifrån vad vi äter till vad vi uppfattar som rätt och fel.

Att människor med invandrarbakgrund drabbas av utanförskap och diskriminering visar att det finns mycket att göra, även för ett ganska tolerant samhälle som Sverige. Men lösningen ligger inte i att förbjuda traditionella julfiranden. För vad är det i så fall som ska klassas som diskriminerande nästa gång? Julafton, midsommarafton, nationaldagen eller påskfirandet?

Nej, istället för att förbjuda julfirandet så borde vi sträva efter att skola och förskola ger barn och elever verktyg för att förstå den kultur de lever och verkar i. Det finns inget att vinna på att beröva dem den möjligheten. Det måste vara möjligt att visa respekt för olika religioner och olikheter och fortfarande värna om Sveriges tusenåriga traditioner.

Goda traditioner såsom julfirandet är viktiga och värda att bevara. Skolorna borde tillsammans med föräldrar och elever bestämma var skolavslutningar ska hållas, och om barnens rätt att delta i julaktiviteter. Därför driver vi vår julkampanj. Det är dags att fridlysa julen från klåfingriga politiker, rektorer och diskrimineringsombudsmän!

Charlie Weimers
T.f. förbundsordförande

Christopher Dywik
Distriktsordförande Kalmar Län

Kristdemokratiska Ungdomsförbundet

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s