Slopa inte straffbestämmelserna

Sitter just nu och jobbar på en artikel till värnpliktsnytt. För att jag inte av misstag ska råka skriva något som skiljer sig markant mot något jag tidigare har skrivit, så tittar jag för säkerhets skull igenom samtliga artiklar jag har skrivit, kring försvars och säkerhetspolitik. jag upptäcker då till min förvåning att en artikel med titeln ”Slopa inte straffbestämmelserna” fattas. Jag letar igenom min dator och upptäcker varför, artikeln finns publicerad under namnet ”Är Odenberg siare?” men stycket om straffbestämmelserna saknas. Så för eder skull kära läsare finns nu stycket här bifogat.

”Det huvudsakliga budskapet i deras artikel var dock att slopa straffbestämmelserna i lagen om totalförsvarsplikt, alltså göra det lagligt att vägra göra sin värnplikt. Vid första anblicken så kan det låta positivt. Men låt oss se på ett tänkbart scenario.

En värnpliktig vägrar infinna sig efter en övning, när befälet således säger till honom/henne att han/hon måste infinna sig, så frågar den värnpliktiga vad som händer om han/hon vägrar? Befälet kan då endast svara: Ingenting händer!

Att avskaffa straffbestämmelserna i lagen om totalförsvarsplikt är som att ta bort straffen för stöld, givetvis kommer summan åtalade minska, men inte kommer det stjälas mindre för det, tvärtom. Vi är nog alla medvetna om att inte allt under värnpliktstiden är roligt eller något som de flesta värnpliktiga skulle ha valt att göra. Om vi då ger de värnpliktiga möjligheten att helt enkelt strunta i att infinna sig om de så känner. Då kommer vi antingen att få enorma avhopp eller bli tvungna att reducera bort de delar av värnplikten som inte är ”kul”. Det minskar våra soldaters möjlighet att klara sig i verkliga stridssituationer, där just dessa kunskaper kan vara av yttersta vikt.”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s