Personvalets vara eller icke vara

Jag har alltid varit en stark anhängare av personval, så varje gång personvalets vara eller icke vara tas upp för diskussion blir jag lika förvånad.

Jag tycker att personvalet är bra för det fördjupar medborgarnas insyn i och möjlighet att påverka den demokratiska processen. Om till exempel en kommunfullmäktigeledamot driver frågor som strider tvärt emot partiets linje eller aldrig går på de möten han kallas på. Då är det för mig en självklarhet att väljarna ska kunna straffa denne genom att vid nästa val kryssa en annan kandidat som, går på mötena och har drivit just de frågor som denna väljaren föredrar. Genom ett sånt här system ”tvingas” de folkvalda att sköta sig och hålla det dem lovat.

Så när jag häromdagen läste nyheterna satte jag mitt morgonkaffe i vrångstrupen, Kristdemokraterna kritiserade personvalet på ett för mig minst sagt konstiga grunder; att personvalet var farligt då det (håll i er nu), kan ge vissa etniska och religiösa grupper för stort inflytande!

Så här står det till exempel om partistyrelsens Ingvar Svensson:
Även kristdemokraten Ingvar Svensson vill, på valsedlarna, tydliggöra för väljarna vad som händer om de inte uttryckligen stöder partiets toppkandidater. Som företrädare för ett litet parti är han orolig för att små marginella grupper – som Livets ord i Uppsala eller syrianerna i Södertälje – ska knipa riksdagsplatser med hjälp av bara de närmaste.

För dig som har missat det hela så kan du läsa hela artikeln på DN.

Det konstiga är att, ingen verkar reagera, jag undrar om det hade blivit en större diskussion om herr Svensson istället hade talat om en judisk församling eller turkar från något speciellt område?

Förlåt herr Svensson, men jag ser faktiskt inte problematiken, men jag är kanske för folklig? Ett parti är inte en klubb för inbördes beundran utan en organisation där människor med samma grundvärderingar organiseras för att företräda vissa väljargrupper. Låt det vara medlemmar i Livets ord, syrianer, judar eller turkar. Det har alla samma rätt att engagera sig politiskt eller rösta på vilken kristdemokratisk kandidat de vill. Bredden på våra listor är trotts allt till för att så många grupper som möjligt ska kunna känna att de har en representant på plats.

Jag tycker att Partistyrelsen borde uppmana herr Svensson att be om ursäkt till medlemmarna i Livets ord och syrianerna i Södertälje. De företräder en stor grupp väljare och torde definitivt kunna räknas till partiets mest trogna väljare.

/Christopher
-Varken medlem i Livets ord eller syrian med däremot kristdemokrat.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s