Vem vann debatten

För er som såg den sista av republikanernas debatter så slog det säkert er också hur konstigt debatterna i USA är uppbyggda. I Sverige får alla kandidaterna ungefär lika mycket tid, men i USA bestämmer media helt och hållet vilka som är huvudkandidaterna, inte väljarna. Det som gör det hela lite konstigt är att det verkar som att amerikansk och svensk media har bestämt att det nu finns två kandidater på respektive partis sida. Extra läskigt blir det i USA när Mitt Romneys gamla företag Bain Capital sedan två år tillbaka äger Clear Chanell, som i sin tur äger hundratals radiostationer, inklusive de konservativa radiopratarna Rush, Glen Beck och Hannitys program.

Det som överhuvudtaget gör att man oroar sig över detta är att det vid det här lagret endast är 8% av delegaterna som har blivit valda. På republikanernas sida har Rudy, som för bara några månaders sedan var den självklare kandidaten, dragit tillbaka sin kandidatur. Det samma gäller Fred som många trodde skulle vara den som hade chans att segla upp och ta hem segern.

Kvar står nu fyra kandidater: Libertarianen Ron Paul, de mer moderata kandidaterna McCain och Romney samt min favorit, den socialkonservative Mike Huckabee. Just nu leder Mccain som har plockat hem segern i de mer moderata staterna. På andraplatts kommer Romney som har plockat hem segern i de mindre, där ingen annan valt att kampanj. Och på tredje platts kommer Huckabee som vann Iowa, och som låg på andraplatts innan liberala Florida röstade. Paul ligger dock långt efter de tidigare nämnda. Men man får inte glömma att endast 8% har blivit utsedda så egentligen är det ganska jämnt och på tisdag när sydstaterna får rösta. Och i sydstaterna leder Huckabee eller ligger på delad förstaplatts, glöm inte det oavsett vad media säger.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s