Försvaret av vårt land berör hela folket

Under folk och försvars rikskonferens i Sälen upprepades löftet om utökade satsningar på Sveriges internationella åtaganden, något KDU ser mycket positivt på. Ibland hjälper vi våra medmänniskor bäst genom att röja minor och återanpassa barnsoldater till att vara barn, ibland hjälper vi dem bäst genom att skilja stridande parter ifrån varandra och agera fredsframtvingande. Det är vår moraliska skyldighet. Men det ligger också i Sveriges säkerhetspolitiska intresse att hindra konflikter, innan de sprider sig hit.

På den inhemska fronten ser utvecklingen dock lite mörkare ut. Återigen upprepas viljan att avveckla den allmänna värnplikten något som vi absolut inte kan acceptera. Vi vill verka för ett starkt svenskt försvar i såväl fred som skymningstid, vi vill att Sverige ska ha ett starkt internationellt engagemang. Men vi anser att försvarets främsta uppgift är och förblir att skydda Sverige mot invasion samt att skydda medborgarna mot inre och yttre hot. För att stärka försvarsmaktens kapacitet måste vi bevara den allmänna värnplikten. Försvaret av vårt land är något som berör hela folket, inte bara en del. I de länder där det inte finns en allmän värnplikt består militären ofta av en väldigt homogen grupp med en viss typ av människor, därmed saknas den allsidighet och bredd som är viktig. Sverige har idag ett väldigt gott rykte vid fredsbevarande uppdrag och mycket av detta beror just på våra befäls och soldaters breda bakgrund. Ett försvar som består av människor ifrån olika yrken och olika delar av samhället, avdramatiserar kontakten med civilbefolkningen eftersom de då enklare identifiera sig med varandra.

Värnpliktslagstiftningen måste dock moderniseras för att kunna möta framtidens krav, men det betyder inte att vi ska sänka ambitionsnivån; tvärtom ska vi höja den! Den obligatoriska mönstringen måste utökas till att omfatta både kvinnor och män. Mönstringsförrättarna bör fokusera sig på att i första hand välja ut de som redan är positivt inställda. Slutligen måste straffbestämmelserna bestå, det ska inte vara en möjlighet att kunna avvika från påbörjad utbildning utan giltigt skäl eller hoppa över det man upplever jobbigt eller tråkigt under sin militärtjänst. ”Gör inte kaffeved av ytterdörren om våren, när vintern kommer kan den vara bra att ha”.

(Artikeln publicerad i Värnpliktsnytt nr 1,2008)

Annonser

En reaktion på ”Försvaret av vårt land berör hela folket

  1. Ping: KDU får medhåll ang. mönstringsplikten «

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s