Varför så självklart att stödja Kosovo

Hade egentligen inte tänkt kommentera det hela, men nu sitter jag här trotts allt. Under de senaste dagarna har media basunerat ut artiklar och nyhetsinslag om att Kosovos parlament har förklarat sig vara självständiga. Spanien tar avstånd ifrån det hela. Vilket inte är så konstigt då det i princip skulle innebära att de ger ett moraliskt stöd till de grupper inom Spanien som vill dela upp landet i 3-4 olika länder, med olika folkgrupper. USA däremot har formellt erkänt Kosovo som en självständig stat, liksom Irak.

Det som förbryllar mig mest är egentligen hur en stor del av Europa och media tycks se det som en självklarhet att vi bör stödja ett självständigt Kosovo. Hur går det med erkännandet av Taiwan?

Hur som helst, personligen är jag inte emot det hela, men jag är helt klart tveksam för jag förstår inte. Låt oss se på lite fakta, Serbien är ett land med flera olika folkgrupper. Kosovo var tidigare delvis självstyrande men på grund av att majoritetsbefolkningen trakasserade minoritetsbefolkningen(serber) så tog den serbiska regeringen bort självstyret. Se vet nog alla fortsättningen, etnisk rensning, krig, bombningar och så vidare.

På TV säger en hel del ”förstå sig på:are” , professorer och politiker att på grund av folkrätten så måste Kosovo bli en självständig stat. Ok, så långt är jag men, men vad innebär folkrätten?

Innebär det alla folkgrupper, religiösa, etniska ska ha en egen nation? Jag har några böcker om folkrätt i krig, men så vitt jag vet är det fred där. Så snälla någon, förklara för mig varför det är så självklart att jag ska stödja Kosovo som egen stat, när jag inte skulle acceptera att Skåne eller Lappland förklarade sig självständiga.

För er som vill ha en lite mer rättfram approach på frågan, besök gärna Ian utan Bert.

Annonser

2 reaktioner på ”Varför så självklart att stödja Kosovo

  1. Tack för kommentaren på mitt inlägg. Det verkar som vi är inne på samma spår. Du får gärna länka till min blogg, jag tar och lägger upp en länk till din.

  2. Detta erkännande är väl allt annat än självklart. Det finns två läger med diametralt motsatt inställning i frågan. De experter jag sett uttala sig har inte talat om saken som en självklarhet. Däremot har de sagt att det är möjligt att med stöd i folkrätten utropa Kosovo självständigt. Men självklart är det inte. Carl Bildt har på sin blogg skrivit en del om saken. Där har framgått att Sveriges inställning är att detta erkännande av Kosovo är något extraordinärt och inte ska ses som ett precedensfall för att andra separatistiska rörelser ska kunna utropa sig och kunna räkna med erkännande av sin självständighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s