Och så var varghatarna åter igång

När jag idag på morgonen tittade igenom nyheter på SvD och drack mitt kaffe rapporterades det om en “vargattack”. Det var en 77-årig harjägare i Grangärde i södra Dalarna som påstod att han i måndags blev attackerad av en varg.

Tidningen noterade mycket duktigt: ”Att vargar attackerar människor är extremt ovanligt”.

Och visst stämmer det. När vargar attackerar människor är det för att de antingen är skadade och trängda eller de hotar deras ungar. Men visst finns det mängder av berättelser och skrönor om att det under några av 1800-talets så kallade ”vargavintrar” fanns barn som blev attackerade, dock är sanningshalten i dessa varierande. Jag minns själv när jag var liten och mina föräldrar varnade mig för vargen, så att jag inte skulle gå ut ensam i skogen. Dock fanns det givetvis inga vargar i Kalmar, men jag slapp gå vilse i skogen.vargunge.jpg

För er som vill lära er mer om vargen rekommenderar jag följande sida.
För er som vill läsa hur en så kallad varghatare resonerar kan ni kolla in denna sidan. Hittade även en länk till en jägare som bloggar om jakt.

Slutligen kan jag konstatera att nu när dagen tar till sin ände så har det framkommit, efter experter varit på platts att det trotts allt inte var en varg utan en hund. Egentligen borde jag skippa att kommentera att jag är jag är såå förvånad, men jag kan inte låta bli eftersom det allt för ofta är just hundar det handlar om. Hundar biter oftast inte så djupt, de skadar oftast bara sina byten eftersom avlingen oftast har tagit bort delar av deras kunskap om jakt. Hundar är inte rädda för människor vilket vargar är och vågar sig därför närmare bebyggelser. Undantag finns dock när samhällen poppat upp mitt i vargens revir eller de planterats in i ett område där det helt sonika finns samhällen. Då blir vargarna logiskt sett modigare och modigare. En sak som mina värmländska vänner bruka kläcka ur sig när vargfrågan diskuteras är varför vi inte kan ha vargarna här i Småland om vi nu gillar dem så mycket. Visst säger jag, vi har en mängd vildsvin och rådjur som springer ivägen för trafiken så varsågod!

Värt att inte glömma är att man givetvis får mer i bidrag ifrån staten (via länsstyrelsen har jag för mig) om ens djur dör i rovdjursattacker än om de självdör. Vad menar jag med det, jo att det finns vissa människor som utnyttjar systemet. Det är en av anledningarna till varför det är så viktigt att utreda innan man skriker varg.

Nu är det givetvis inte så att jag motsätter mig människors rätt att få försvarar sig och sina boskap mot rovdjur. Jag anser endast att man inte skalla vara så snabb med att döma, bor man där vargar finns så borde man i första hand försöka anpassa sig själv så mycket som är möjligt. har man till exempel boskap så kan det vara en god idé att ta emot de bidrag som finns för att få lite rejäla stängsel. Man borde också lära sig lite om vargen, inte bara hur man dödar den. Ibland känns det lite som en dålig amerikansk film där ett missförstånd gör att någon oskyldig blir hängd, och lagom tills han har avlidit så avslöjas sanningen.

Jag vill gärna avsluta med en liten öppen fråga till mina läsare:
-Om vi inte ska ha några rovdjur i Sverige vem ska då äta upp alla växtätande djur som vi människor inte äter?
En liten teologisk fråga också:
-Varför skapade gud överhuvudtaget vargen om den inte ska fylla någon funktion i vår natur?

Annonser

4 reaktioner på ”Och så var varghatarna åter igång

  1. Ping: Ensidigt om vargen hos SvD «

  2. ”-Varför skapade gud överhuvudtaget vargen om den inte ska fylla någon funktion i vår natur?”
    Själv är jag mest nyfiken på hur vår jord har lyckats överleva trots att mammutar har dött ut.

  3. Den sista frågan är självbesvarande. Varför skapade Gud ogräs och råttor?

    Var sak har onekligen sin plats. Om vargens plats är i Värmland är däremot osäkert, och ett beslut som borde lämnas åt värmlänningarna.

  4. Ping: Vargen « Småländska spörsmål

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s