Rovdjuren viktiga för en balans i ekosystemet

I min förra artikel om vargen så hade jag länkat till en så kallad ”varghatare”. Undertecknad känner herr Braw privat så epitet godkändes. Hur som helst, mannen i fråga har nu skrivit en artikel på sin blogg där han sågar min förra artikel. Givetvis är det inte särskilt konstigt att han hade valt att skriva en ”replik” då vi har ganska skilda åsikter om denna frågan. Men jag känner ändå att det kan vara på sin plats att jag förtydligar mig själv på några punkter.

I slutet av artikeln ställde jag två öppna frågor till mina läsare, en av dessa var en teologisk fråga, vad jag menade med denna är givetvis att vi inte kan utrota ett djur utan att det får följder för vårt ekosystem. Rovdjur som varg, lo, järv, björn och diverse rovfåglar existerar idag i Sverige i en allt för mager stam för att fylla sin funktion. Anledningen är ganska logisk, det är betydligt mer spännande att jaga dessa än en hare eller ett rådjur som (oftast) inte kan attackera tillbaka. Värt att nämna är dock att det finns vargexperter som förordar skyddsjakt på varg så länge den ligger under vargstammens tillväxtnivå. Stammen skulle klara en avskjutning av 8-10 individer per år. Helt ok för min del, så länge som det inte handlar om en utrotningsjakt utan skyddsjakt för att bevara en sund vargstam.

varg2.jpgFör att citera den gamle filmpersonligheten Evald Person: det är den j_la civilisationen!”
Skämt åsido. Vi ser i dagens Sverige till exempel en onaturligt stor stam av rådjur och vildsvin. Vi har alltså på tok för många av dessa djur. Vi har i Sverige ca 150-170 vargar. Det är inte särskilt många, nog skulle man kunna omplacera dessa istället för att skjuta dem?

Herr Braw påstår vidare att jag i min artikel skriver att norrlänningar ljuger om vargattacker för att få bidragspengar. För er som läser min förra artikel noga ser att det inte riktigt stämmer. Vad jag dock skriver är att det finns vissa personer som gör det, vilket jag vet eftersom vi har haft några såna falla i mitt närområde. Sen finns det för övrigt en rapport ifrån länsstyrelsen (har jag för mig) som kom för ca 6 månaders sedan som via en ny DNA-teknik hade gjort att man nu hade kunnat bevisa att en stor del av det som man tidigare trodde var vargattacker, egentligen var attacker av förvildade hundar. Just därför bör man alltid utreda innan man ropar varg.

Annonser

3 reaktioner på ”Rovdjuren viktiga för en balans i ekosystemet

  1. Ping: Ensidigt om vargen hos SvD «

  2. Nu har jag faktiskt inte sagt att vi bör förvägra djurägare sin rätt att försvara sina djur. Dock finns det en viss skillnad på att skjuta en varg som attackera ens djur och att jaga reda på samtliga vargar och utrota dem.

    Vän av ordningen så kan jag inte heller se hur det på något som helst sätt skulle vara ändamålsenligt att ha en massa halvblinda 70-80 åringar som inte kan skilja på en varg och sin jaktkompis hund att jaga runt i skogarna i tid och otid. Det finns vissa tidpunkter då det är jakt och i andra fall avgör länsstyrelsen detta. Anledningen är ganska enkelt till att vi har detta system, nämligen att flr att människor ska kunna röra sig i skog och mark utan att bli skjutna.

    Allt gott
    Christopher

  3. Naturligtvis kan man utreda. Eller så ger man bönderna rätt att själva försvara sina djur. Om det är en förvildad hund torde det inte vara några problem att spåra upp och skjuta denna heller.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s