Så kallad positiv särbehandling

Under gårdagen var det internationella kvinnodagen. Eftersom undertecknad inte har någon TV så slapp jag i år all jämställdhetshysteri. Jag tänker inte utveckla min syn på jämställdhet nu, jag gjorde det förra året och jag har inte ändrat åsikt sedan dess. En sak som jag dock har funderat på är slagordet: Lika lön för lika arbete. Det är väldigt fina ord och även jag har säkerligen vid tillfälle uttryckt att jag ställer mig bakom det. Men vad innebär det egentligen i praktiken?

Innebär inte det rent konkret att man motsätter sig individuella löneförhandlingar, då dessa i så fall kan komma fram till olika lönenivåer? Det exemplet som jag kommer ta nu är kanske ett dåligt exempel som knappast är vattentätt, men jag använder det mer som en förenkling av mitt resonemang än något annat. När jag till exempel arbetar inom förskoleverksamheten utför jag exakt samma arbetsuppgifter som de med fast anställning inom samma enhet. Min mor som bland annat jobbar inom samma enhet tjänar mer än mig, är det fel? Jag anser att det inte är det eftersom min mor har högre utbildning än mig.

En annan sak som jag har funderat över är hur även vi icke-feminister ibland uttrycker oss när vi debatterar jämställdhet. Enligt mig låter vi allt för ofta feministerna välja slagfält, det vill säga fastslå betydelsen av de orden som används när man debatterar. Jag anser att i en debatt om jämställdhet så är detta minst lika viktigt för att vinna, som att ha en vattentät argumentation. En term som allt för ofta hörs myntas är ”så kallad positiv särbehandling”. När vi diskuterar detta så talar vi ofta om att positiv särbehandling är dåligt eller att det inte finns något som heter det. Men trotts detta så kallar vi det fortfarande inte vad det egentligen är, nämligen diskriminering.

Och anledningen är att vi accepterar att feministerna redan har vunnit striden om ordbetydelsen. I USA pratar Republikanerna om death-Tax och marriage penalty. Demokraterna har andra benämningar för det samma, eftersom det är mycket svårt att jobba för en sak som är negativt laddat. Likväl som att det är svårt att jobba emot något med en positiv laddning. Det mest kända exemplet i Sverige är striden om så kallade ”pigavdrag”, det vill säga avdrag för hushållsnära tjänster. Mitt förslag till alla er som vill såga så kallad positiv särbehandling är att skriva just det, “så kallad positiv särbehandling” eller så kallar ni det vad det är, diskriminering.

Det handlar om att vi måste vinna striden om ordbetydelsen, innan vi kan vinna den verkliga striden.

Så här tycker några kända svenskor och Pär Ström om internationella kvinnodagen och såhär firar de i Noedkorea.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s