Glad Påsk!

Då var vi åter igen mitt uppe i den, kristendomens viktigaste högtid.

Jag minns hur jag som liten firade påsken. Det var givetvis rejält med mat, man drack påskmust och pyntade med fjädrar och kycklingar, och så fick vi besök av någon ifrån kyrkan som berättade om varför vi firade påsk i Sverige. ove.jpgDe berättade om hur Jesus dog, begravdes och slutligen återuppstod, jag kunde och kan fortfarande idag berättelsen utantill. Anledningen att jag kan den utantill var inte för att mina föräldrar var särskilt religiösa av sig, inte heller för att vi gick mycket i kyrkan utan för att jag redan som liten lärde mig att ifrågasätta och själv ta ställning. Jag kunde omöjligt förstå varför Petrus ljög om att han inte var Jesus lärjunge eller varför Jesus inte lät lärjungarna försvara honom när soldaterna kom för att hämta honom. Men det som förbryllade mig mest var varför ingen gjorde något för att rädda Jesus, varför judarna lät det ske.

Det är över 15 år sedan jag hörde detta berättas för mig, mycket har hänt i samhället sedan dess och tyvärr måste jag dock konstatera att utvecklingen på vissa plan inte blivit bättre. Denna en gång så viktiga högtid, har nu i Sverige reducerats till någon sorts plojhögtid då barnen får godis och man äter ägg.

Utvecklingen är kanske inte så konstig, dagligen attackeras vår kultur av liberaler och socialister som menar på att människan inte blir lycklig förens samhället har sopats rent ifrån kultur, sopats rent ifrån traditioner och framförallt sopats rent ifrån allt vad religion heter. För att se rent vetenskapligt på det hela så vet vi att socialisterna och liberalerna har fel. I västvärlden där liberalismen har växt sig så stark att den näst intill är statsreligion, det är där som den psykiska ohälsan är som störst. I u-länder där man skulle kunna tro att folk var mer olyckliga, där mår de bättre och är lyckligare.

Varför? Ja, det är inte konstigare än att de tror på något, de har starka kulturer och traditioner som håller dem samman.

Berättelsen om hur Jesus dog, begravdes och på tredje dagen uppstod ifrån de döda har för troende kristna en djup mening. Framförallt så är det den avgörande händelsen för den kristna tron. Utan Jesus döds på korset för våra synder skull och hans uppståndelse skulle kristendomen inte vara mer än en legend, inte innebära mer för oss än sagorna i den grekiska eller romerska mytologin. Den dagens politiska etablissemang – fariséerna – gjorde sitt yttersta för att krossa Jesus och hans lärjungar. När Jesus dog på korset så dog också den mannen som många hoppades skulle köra ut rommarna ifrån judarnas land. Men ifrån nederlaget reste sig den kristna tron, starkare än någonsin, för denna hemska och på samma gång underbara händelse hade svetsat dem tillsammans. De lärde sig av Jesus exempel att så länge vi står fast för vad vi tror på, så länge vi inte ger upp, så finns det hopp för det vi tror på.

För oss som kallar oss Kristdemokrater, kan man ofta bli modfälld av de dåliga opinionsresultaten och då frestas att tumma på värderingarna eller till och med byta åsikter för att få fler anhängare. Låt oss hoppas att dessa svåra tider skall leda till något gott.

Låt oss förstå att det enda som är ett alternativ är en återgång till rötterna. Det enda ondskan behöver för att segra är att det goda ingenting gör sa Edmund Burk och det stämmer ännu idag.

koren.jpg

Vi kan inte tro att någon annan skall stå upp för vår historia, kultur och traditioner. Vi måste alla göra det till vår alldeles egna uppgift att dra vårt stå till stacken. Det kan handla om olika saker man kan göra, allt ifrån att gå med i hembygdsföreningen, sjunga i den lokala kyrokören, lära sig folkdans eller som jag, göra ett aktivt val och gå i kyrkan ute på landet för att den ska vara välfylld vid åtminstone de stora högtiderna. Låt påsken vara startskottet. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

Glad påsk!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s