Vi står fortfarande upp för glesbygden

Den 15:e mars hade Kristdemokraterna i Kalmar län distriktsstämma, på denna valde man att aktivt börja jobba för ett införande av differentierade bensinskatter för boende på landsbygden. Man sade dock nej till KDU:s förslag om att verka mot en höjning och för sänkning av skatten på drivmedel. Man hade chansen, men valde att avstå ifrån att skicka en tydlig signal till partiledningen. En signal om att vi gräsrötterna står fast vid våra åsikter, att vi gräsrötterna inte accepterar ytterligare höjningar av momsen på drivmedel.

Kristdemokratin har en historia av att värna om de svaga grupperna i samhället. Den höga skatten på drivmedel kan idag närmast liknas vid en straffskatt för boende på landsbygden. Sverige är ett avlångt och glesbefolkat land, majoriteten av befolkningen i Sverige bor på orter där det inte finns någon tunnelbana. De som drabbas hårdast är den delen av befolkningen som är bosatt i orter med dåliga bussförbindelser. Familjer som behöver köra sina barn till olika fritidsaktiviteter, ungdomar på moped eller människor vars arbetstider helt enkelt inte passar med busstidtabellerna. Många låginkomsttagare har inte råd att köpa en miljöbil. Vi förnekar inte att bilismen har en negativ inverkan på miljön men erfarenhet från tidigare höjningar visar dock att folk inte kör mindre bil trots höjd bensinskatt, vad som däremot minskar är budgeten för mat.

Vi i Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU) vill verka för förslag som vi vet har goda effekter för miljön, inte bara låter fint när man säger det, därför vill vi till exempel skärpa gränsvärden för miljöpåverkan på nyproducerade lastbilar, vilket ytterligare skapar incitament för den redan existerande utvecklingen inom motorindustrin.

Vi tror inte att införandet av differentierade bensinskatter för boende på landsbygden är möjligt, för vem avgör vad som är glesbygd eller inte? Vi tror inte heller på idén om att införa en speciell möjlighet för skatteavdrag vid deklarationen för boende på glasbygden, 15-åriga mopedister fyller inte i blanketter för skatteavdrag! Ungdomar och barnfamiljer behöver inte mer pappersexercis och byråkrati, de behöver friheten att kunna leva och bo vart de vill, utan att straffas för detta. Vi vill att hela Sverige ska leva, därför tänker vi fortsätta kämpa för en sänkt skatt på drivmedel.

(Artikeln är skriven tillsammans med Fredrik Sjömar som liksom undertecknad var KDU:s representant på KD-Kalmars distriktsstämma. Publicerad i Västervikstidningen 26-03-08, Publicerad i Östra Småland 27-03-08 och Kalmar läns tidning 28-03-08)


Annonser

2 reaktioner på ”Vi står fortfarande upp för glesbygden

  1. Ping: Reflektioner kring årets riksting «

  2. Jag har ett lite roligt förslag som jag tror mer på.
    Vi kan subventionera ut etanolbilar så får de själva stå för att utveckla egna små etanolraffinaderier. Bor de på glesbygden måste det finnas åtminstone en sak i oerhört överflöd, ytor.
    Eller så bygger vi stora studsmattor så kan de studsa fram. Billigt, miljövänligt och bra för deras egen hälsa.

    / G

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s