Ensidigt om vargen hos SvD

För en tid sedan började SvD med en artikelserie som grundade sig på en läsarundersökning. Idag var ämnet, rovdjur, och inte helt förvånat så har man valt att intervjua ett original ifrån landsbygden som är kritisk till den svenska vargstammen. Debatt är viktigt, det är också viktigt att alla grupper får komma till tals, även de som har en mer kritisk inställning till vargen. Dock kan jag inte låta bli att ställa mig kritiskt till några saker med artikeln. För det första så har man endast valt att intervjua en person. För det andra slår man i artikelns inledning fast att frågan är laddad och många på landsbygden anser att vargen hotar livsstilen på landet. Vad är det konstiga med det sistnämnda tänker ni säkert nu, jo att man tar en persons åsikter och gör dem till ”landsbygdens åsikt”.

Några härliga guldkorn finns dock att finna i artikeln i form av liten nostalgisk ” det var bättre på landsbygden förr” stycken. Här kommer en favorit:

”Den här perioden sammanföll med de svenska välfärdsåren och skapandet av folkhemmet. Välståndet växte i takt med utarmningen av skogslänens naturvärden. Älvarna byggdes ut, skogen kalhöggs, malmen exploaterades och flyttlassen gick mot städerna vid kusten och i södra Sverige.”

Sen följer givetvis det vanliga fingerpekadet mot vargen

För er som vill läsa mer ingående om vad jag anser om ”vargfrågan” så får ni gärna kolla in länken här, och här.

Min goda vän Herr Braws reaktion på artikeln var:
-Skön präst från landsbygden=)

Min rektion är dock inte den samma, även om vi båda kommer ifrån det mörka Småland. Min reaktion efter att ha läst artikeln var snarare:
-klipp dig, raka dig och ja… karln har ju jobb så: sluta gnäll.

En reaktion på ”Ensidigt om vargen hos SvD

  1. Hade han fått sköta sig själv så hade han inte gnällt. Då hade han skjutit ut skadedjur i området. Nu hindrar man dock honom från att ta hand om vargen. Jag förstår att man gnäller när man försöker bedriva en seriös djurverksamhet och man tvingas ha en ”helig” varg runt kroken som man inte får röra. Det naturliga hade ju varit att vargen visst får riva djuren, men att människan också får skydda djuren.

    Att tvingas vara passiv medan något man fött upp rivs sönder eller hotas av sönderrivning och klaga på detta – är det gnäll?

    Allt gott,
    Andreas Braw

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s