Regeringen tystar ner de säkerhetspolitiska hoten mot Sverige

De senaste tidens försvarspolitiska debatt har minst sagt varit skrämmande bevis på hur den politiska agendan ser ut. Viljan att med alla medel få budgeten att gå ihop, verkar beklagligt nog stå betydligt högre upp på prioriteringslistan än regeringens säkerhetspolitiska ansvar. I försvarets omvärldsanalys slogs det fast att växthuseffekten är det största säkerhetspolitiskt hotet mot Sverige(!) Inte radikaliseringen bland unga muslimer runt om i världen och inte den inrikespolitiska utvecklingen i Ryssland.

Det är oerhört oroande att man nu på politisk väg har slagit fast och tillrättalagt vad våra säkerhetspolitiska analytiker kommit fram till. Nämligen att det inte finns några som helst hot mot Sverige inom en överskådlig tid. Det som är mest upprörande med detta är att det för så sent som för två år sedan fanns säkerhetspolitiska analytiker som tog upp bland annat dessa saker som säkerhetspolitiska bomber. Nu är inte några av dessa saker att beakta som reella hot, trots att situationen har förvärrats i båda lägren. Det kalla kriget må vara över, men världen har likväl drabbats av ett nytt krig. Kriget mot terrorismen. Denna terrorismen har en gemensam nämnare; muslimsk fundamentalism. Inspirationen kommer ifrån länder som Saudiarabien, Syrien, Iran och Egypten. Vi kan inte blunda för hotet ifrån dessa grupper, de ser Sverige som en fiende oavsett om Sverige ser dem som en fiende eller ej.

Försvaret är landets livlina, inte en spargris i vilken regeringen kan nalla hur som helst så fort det fattas pengar på annat håll. Regeringen måste inse att försvaret är en av statens kärnuppgifter och att de måste våga prioritera den. I tider som dessa behöver vi nu, mer än aldrig förr, män och kvinnor med en moralisk ryggrad som vågar stå upp för demokratin och våra västerländska värderingar.

(Publicerad i Barometern 14-04-08)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s