Varför fira Europadagen?

Den 9:e maj var det Europadagen, den europeiska superstatens nya nationaldag, EU-flaggorna vajade i Kalmar. Några flaggor är väl inte så farligt tänker ni. För Sverige är väl trots allt ett självständigt land som bara samarbetar med andra länder när det gäller handel, miljöfrågor och kampen mot internationell brottlighet? Om så ändå vore fallet. I dagsläget kan vi dock inte göra mycket för att stoppa en allt mer överstatlig utveckling.

I och med Lissabonfördraget som vår statsminister har skrivit på, så har vi i princip gett vårt samtycke till den nya europeiska konstitutionen. Givetvis måste riksdagen rösta om det också, men där finns det en stark majoritet för.

Att frågan har diskuterats så lite i Sverige är både konstigt och inte konstigt på samma gång. Det är konstigt eftersom det innebär att vi flyttar ofantligt mycket makt till europaparlamentet, bort ifrån Sveriges riksdag, längre bort ifrån folket som borde vara de som bestämmer. Men det är inte konstigt när man tänker på att folket är ganska tydliga med vad de tycker om en sådan här förändring, folket gillar den inte, så vad gör Europas maktelit för att slippa göra som folket vill? De låtsas som att det regnar, och förstår inte alls varför de skulle låta folket säga sitt i en folkomröstning.

Personligen anser jag att denna utveckling är mycket skrämmande och jag kan uppriktigt sagt inte förstå hur människor som kallar sig borgerliga kan vara för Lissabonfördraget och emot en folkomröstning. När jag en gång i tiden började fundera över politik så visste jag inte så mycket vad de olika partierna stod för, men en sak visste jag och det var att partierna på den högra ”planhalvan” ville flytta makten närmare folket. Därför är det en sak som förbryllade mig då och gör det än idag. Hur kan partier som säger sig vilja flytta mer makt till den lilla människan förorda skapandet av en europeisk federation? En federation vars ekonomiska system blir skrämmande mer likt planhushållning för var dag som går. En federation som istället för att flytta makten från Stockholm till folket, flyttar den till Bryssel. Nya EU-skatter diskuteras, en europeisk grundlag smygs igenom. Och som om det inte vore nog med detaljstyrning så har EU nu bestämt att det inte får vara mer än 50 träd i en beteshage, det kvittar alltså att vi i Sverige har träden för att djuren skall kunna få skugga.

Ja till samarbete, nej till EU-stat!

Christopher Dywik
Ersättare Södermöre Kommundelsnämnd (kd)
(Publicerad i Östra Småland 22/5, Barometern 23/5 och Kalmar läns tidning 23/5, liknande artikel publicerad här på bloggen 9/5 )

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s