Nu får det vara nog

För några veckor sedan blev jag uppringd av en mycket trevlig, men orolig man. Han jobbade med säkerhetsfrågor och vara oroad över delar i försvarsmaktens omvärldsbeskrivning. En av anledningen var att det i rapporten framgår att Ryssland ej var kapabla till övningar och truppförflyttningar i större storlek än ett kompani. Dock kunde man samma dag som rapporten presenterades bevisa att Ryssland nu var kapabla till övningar i bataljonsstorlek (större). Det var bara en av alla de missbedömningar som fanns att finnas i omvärldsbeskrivningen. Jag har tidigare oroat mig för att omvärldsbeskrivningen kändes alldeles för politiskt tillrättalagd (den sa mer eller mindre att det enda potentiella hotet mot Sverige var klimathotet).

För ungefär en vecka sedan läste jag en intervju med John Daniels som är chef för MUST (den militära underrättelsetjänsten). I denna intervju påpekar han att ryska kränkningar och ryskt spioneri mot Sverige faktiskt uppnår större proportioner nu än under kalla kriget. Han konstaterar också i förbifarten att det största hotet mot Sveriges säkerhet är att personalen inom försvarsmakten inte tar hoten på allvar, jag har mina aningar om varför det är på detta viset. Han fortsätter sedan och går igenom en mängd ändringar som han vill se i säkerhetsrutiner, men dessa kommer jag återkomma till vid senare tillfälle.

I samma veva som jag läste intervjun med Daniels råkade jag av en slump stöta på en intervju med Gunilla Wahlén. Wahlén gör sin första period i försvarsutskottet som vänsterpartiets representant. Som ensam ledamot hävdar hon att säkerhetspolitiken börjar med försvaret av Sverige, något som inte längre är en självklarhet. Hon säger följande om förändringarna i Försvarsmakten: Andra makter och länder ska inte styra vår försvars- och säkerhetspolitik. Varje nations ansvar och plikt är att försvara sitt eget land, dess suveränitet, demokrati och värdegrund. Vi kan få hjälp men måste själva ansvara för att överleva som självständig nation.

I en tid när Sveriges överbefälhavare deklarerar att Sverige inte kan försvaras och reaktionen från borgerliga politiker är tystnad. I en tid när ledamöter från det forna kommunistpartiet talar klarspråk. Ja då har vi nått smärtgränsen. Nu får det vara nog!

Annonser

En reaktion på ”Nu får det vara nog

  1. Ping: Anonym

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s