Nya metoder för fosterdiagnostik

En ny metod för fosterdiagnostik ska introduceras på länets tre sjukhus från och med i höst. Då kommer en riskbedömning, som inte enbart grundar sig på kvinnans ålder, att avgöra vilka som ska erbjudas fostervattensprov. I dagsläget brukar gravida kvinnor över 35 år erbjuda fostervattensprov, för att upptäcka eventuella kromosomförändringar. I realiteten handlar det främst om att hitta barn som har Downs syndrom. Då fostervattenprov innebär ökad risk för missfall väljer många att redan idag, på egen bekostnad, göra så kallade NUPP och kubundersökningar. Om sedan risken anses hög kan man välja att gå vidare och göra ett fostervattensprov.

Den ”nya metoden” är den som kallas NUPP. NUPP står för nackuppklarningsprov. Kärnan i metoden är en ultraljudsundersökning som görs tidigt under graviditeten, mellan vecka 11 och 14. Hos alla foster i den graviditetslängden finns en vätskespalt i nacken. Om den är förtjockad kan det tala för kromosomavvikelse. Vid en NUPP-undersökning görs ingen diagnos utan endast en riskbedömning baserad på vätskespaltens tjocklek, mammans ålder och graviditetens längd. I dag erbjudas endast kvinnor över 35 år fostervattensprov, vilket gör att ca 30 % av fostren med Downs syndrom upptäcks. Med den nya metoden beräknar man att istället kunna upptäcka 70 %. Eftersom ett fostervattenprov medför en risk på en procent för missfall så anses metoden av många kunna rädda liv. Målet med metoden är enligt sjukvården att förbättra urvalet av de kvinnor som erbjuds fostervattenprov och därmed minska antalet missfall orsakade av provtagningen.

Min första tanke är varför denna fråga har slunkit förbi oss alla utan någon större diskussion. Vad jag funderar över är vilka signaler som vården sänder ut genom att erbjuda NUPP till alla. Fosterdiagnostiken har i dagsläget lett fram till att planerade graviditeter avbryts på grund av just barnets egenskaper. Ett barns ”så kallade brister” utgör därmed skäl för abort. Jag frågar mig själv, vilka signaler sänder vården till handikapprörelsen? Att den medicinska vetenskapen gör fantastiska framsteg är det ingen fråga om, men vi får inte ducka för etiska dilemman. Innan vi fattar beslut om att tester som syftar till att välja bort foster med kromosomförändringar, måste vi på allvar diskutera varför vi anser att det är viktigt att det görs.

Den andra frågan jag ställer till mig själv är, varför har det blivit helt legitimt att välja bort just barn med Downs syndrom? Det mest troliga svaret tycks vara att det beror det på att det är ett funktionshinder som kan spåras redan i fosterstadiet, alltså för att det är möjligt. Inte därför att det är mer etiskt försvarbart än att selektera bort barn med andra funktionshinder eller egenskaper. I Kina mördas och aborteras årligen en stor mängd småflickor för att det anses bättre att få killar. För ca 60 år sedan ansågs det i bland annat Tyskland att blåa ögon var bättre, men i dagens samhälle vore det inte ok att avbryta en graviditet på grund av ögonfärgen hos fostret. Beror det på en begränsad kunskap eller att det i vårt samhälle helt enkelt bor en stor dubbelmoral. För alla människor var väl lika mycket värda, eller hur var det?

Jag vill inte förbjuda tester som kan visa på kromosomavvikelser, men vi har helt klart behov av en större diskussion om människovärdet, om signaler och om gränsdragningar. Vilka egenskaper skall sjukvården spåra och ge föräldrarna vetskap om? Vilka barn skall selekteras? Vart ska gränserna dras?

Annonser

En reaktion på ”Nya metoder för fosterdiagnostik

  1. Vad man kan fråga sig är vad det är för kvinnor som kan tänka sig att föda ett genomsnittligt barn, men inte ett funktionshindrat. Och de kallar mig elitist…

    Ska det vara så svårt att låta alla barn, oavsett begåvning, födas? Kan inte den moderna människan anpassa sig lite efter barnets förutsättningar? Nej, det blir jobbigare att sköta ett barn med downs, alltså blir det aborthinken som gäller.

    Jag vill förbjuda tester som kan visa på kromosomavvikelser. Det finns ingen praktiskt nytta med dem, bortsett från möjligheten att göra sig av med ”problemen”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s