KDU och Orwells 1984

Under gårdagen överlämnade KDU George Orwells bok ”1984” till riksdagens ledamöter för att få dem att tänka om angående den nya FRA-lagstiftningen. Många av er applåderar säkerligen detta påhittiga och ungdomliga initiativ; äntligen någon som sätter individens integritet i centrum. Till alla er läsare som tillhör KDU måste jag dock vara så ärlig att jag berättar att jag reserverade mig mot överlämnandet. När jag nu har gått så långt att jag berättat detta är jag även skyldig att försöka förklara för er varför.

För det första måste jag understryka att jag inte gjorde det för att jag inte tycker att den personliga integriteten är viktig, tvärtom tog jag mitt beslut för att jag verkligen tycker att den är viktig. Att få bo i ett land där staten respekterar invånarnas personliga integritet är något som bara få av oss har välsignats med. Men allt har givetvis ett pris. Det finns en mängd olika saker som krävs för att en stat ska ha denna inställning, för det första måste det vara en demokrati, religionsfrihet, yttrandefrihet och pressfrihet måste råda. I Sverige har vi alla dessa saker, vi är således ganska bortskämda. Men alla länder respekterar inte detta, och i vissa länder finns det grupper som inte gör det. Mot dessa måste vi kunna försvara våra friheter och vår ”livsstil”. För att vi på ett effektivt sätt ska kunna göra det krävs det att vi har ett fungerande försvar. Så långt håller säkert de flesta med mig. Men för att vi ska ha någon nytta av vårt försvar krävs det att Sverige har en fungerande underrättelsetjänst och en av de viktigaste delarna i denna är Försvarets radio anstalt (FRA).

När förbundsstyrelsen röstade om huruvida boken skulle delas ut eller ej så meddelande jag övriga förbundsstyrelsen om mina avsikter att inte stödja överlämnandet. Jag har utvecklat mina argument och resonemang ytterligare nu, men det kommer jag att redogöra för mer ingående vid något annat tillfälle. Här följer i vilket fall som helst den motivering jag angav då:

”Mina vänner, FRA är en del av vårt svenska försvar. Jag måste säga att jag tycker att den debatten som har rasat kring FRA-förslaget har varit ganska osakligt. FRA:s uppgift är att signalspana för att förhindra sabotage, terrorism och krigshandlingar riktade mot oss, från andra länder och grupper utanför Sverige. Enligt MUST (den militära underrättelsetjänsten), förekommer det i dagsläget mer kränkningar, spioneri och avlyssning gentemot Sverige än under det kalla kriget.

Tekniken har under tidens gång utvecklats, terrorister och kriminella har anpassat sig bra och utnyttjar den nya tekniken till fullo. Dock har dem som bekämpar dem inte utvecklats särskilt mycket, inte i Sverige i alla fall. Lagförslaget som nu läggs fram är väldigt enkelt; det ska helt enkelt bli lagligt för FRA att konkurrera mot terrorister och kriminella ”på lika villkor”. I dagsläget kan FRA av misstag snappa upp ”inrikestrafik”, dock är det olagligt även om de genast radera informationen från sina datorer.

Mina vänner, detta lagförslag är inte perfekt, men det är ett steg i rätt riktning. Vi kan aldrig garanteras total säkerhet, men som en vän till en vän uttryckte det hela: ”Vi kan ju inte heller sitta på röven, och låta folk spränga OKG eller flyga in i Turning Torsos, av rädsla för att någon i ett bergrum någonstans skall veta att vi porrsurfar eller får reda på att vi ifrågasätter regering eller andra myndigheter.”

FRA har precis som vi (det civila samhället) ett ansvar att inte missbruka det ansvaret de har fått. De är också vår uppgift att säga ifrån om någon annan missbrukar sitt ansvar (dvs vi måste utdela hårda straff för överträdelser av deras befogenheter). Vad vi ofta är rädda för är vad staten skulle kunna göras mot oss med denna makt, dvs om någon skulle ändra sökord. Ja då kan vi ju bara konstatera att det redan idag är möjligt, vad lagförslaget innebär är ju faktiskt att vi ger FRA tydliga direktiv för att på så sätt kunna slippa överträdelser.

Eller för all del, får vi komma på något bättre själva…
Mina befäl hade ett uttryck som de alltid påminde gruppbefälen om, nämligen att vi hellre måste en halvbra plan idag, än en jätte bra imorgon (alltså att tveka kan avgöra skillnaden på liv eller död).

Jag kan i alla fall inte ta det ansvaret på mina axlar, skulle vi vara allt för splittrade föreslår jag att vi helt sonika håller tyst.”

En reaktion på ”KDU och Orwells 1984

  1. Ping: FRA-lagen «

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s