Historisk korrekthet och skitsnack

För lite drygt en månad sedan läste jag en artikel där ”det nya Salve” presenterades. I artikeln påstod de nya driftcheferna att Salvestaden tidigare varit dåliga med den historiska korrektheten. Det finns ett ordspråk som passar mycket bra i sammanhanget ”En bra lögn kan gå från Bagdad till Konstantinopel medan sanningen letar efter sina sandaler”. När en person stöter på lögner och felaktigheter har man ett ansvar att reagera och detta är ett sånt fall.

Jag har till exempel varken stött på ringbrynjor av tyg eller plasthjälmar, vilket är några av de saker som driftcheferna i artikeln vill påskina fanns där innan deras tid. Och då måste jag understryka att jag besökt Salvestaden minst en gång varje år, sedan dess start för över tio år sedan. I samma artikel berättar dem också att de kommer jobba mycket med beröringspunkter mellan islam och kristendom och bland annat anordna ramadanfester. Den första tanken som slog mig är givetvis att det är bra att man söker efter så många gemensamma plattformer mellan den muslimska världen och den kristna som är möjligt. Men med tanke på att det nya Salvestaden ska satsa mer på att vara historiskt korrekta, så kan jag inte stilla min nyfikenhet utan att fråga mig själv om vilka belägg det finns för att Ramadan har firats i Sverige under medeltiden?

Historien är viktig för ett land då den ger folket en möjlighet att förstå sig självt, något som är av största vikt både för etniska svenskar och nya medborgare. Salvestaden fyllde tidigare en stor och viktig funktion vad gällde att lära ut denna kunskap till våra barn och kommande generationer, på ett pedagogiskt sätt.

Jag hoppas innerligt för Kalmars framtida generationers skull att de nya driftscheferna kommer att upphöra med fula knep för att vinna billiga poäng. Och att de i framtiden kommer att lägga sin energi på att fortsätta med det viktiga arbetet som påbörjades för nästan 10 år sedan. Lycka till.

Annonser

En reaktion på ”Historisk korrekthet och skitsnack

  1. Ping: Nytt publicerat II «

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s