Poltava behöver er!

Arkeologerna behöver din hjälp! Den stora slagfältsundersökningen av Poltava med moderna metoder måste understödjas. Nu kan du skriva historia genom ett litet bidrag till en stor sak!

Varför är det intressant att rota i tre hundra år gammalt slagfält? Kan man inte bara låta de döda vila i frid kan man fråga sig? Nej, tyvärr är det inte så enkelt då kvarlevorna av de fallna hotas av försurning och gravplundrare som gärna gräver fram souvenirer som säljs på den svarta marknaden.

Att rädda sina anfäder från tjuvar och miljöförstörelse är en god gärning konstaterar uppropets grundare, och jag är inte sen att hålla med. Varför är just Poltava så viktigt då? Jo för att det var en vändpunkt i Europas utveckling. Detta slag kan mer eller mindre beskrivas som början på slutet för det Svenska stormaktsväldet och början på en total rysk dominans. En dominans som har präglat hela Europas 1900-talets utveckling, för att inte tala om rysslands grannländer. Poltava är en av de centrala bitarna i det pussel som blivit vårt Europa.

Men den största anledningen att stödja uppropet just när att det just nu är möjligt att genomföra den här typen av undersökningar utan att störas från politiskt håll. Detta kan vara ett tillfälle som inte återkommer!

Läs mer här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s