Sveriges kulturarv förfaller–pengarna går till porr

Den andra augusti rapporterade media att Riksantikvarieämbetets anslag inte räcker till för att underhålla de kulturella sevärdheterna. Nu vill ämbetet att Statens fastighetsverk ska ta över underhåll och förvaltning av de historiska besöksmålen. I dag har Riksantikvarieämbetet ett anslag på 5-6 miljoner kronor för att underhålla och förvalta ett 80-tal historiska byggnader. Ett exempel är medeltidsborgen Glimmingehus i Skåne, där man nyligen tvingades stänga den näst översta våningen, efter att en besökare trampat igenom golvet. Bara att rusta upp Glimmingehus skulle kosta 5-6 miljoner (statens fastighetsverk är inte främmande för förslaget).

Nästan samtidigt som det rapporterades att kulturarvet förfaller så rapporterades det att Svenska Filminstitutet (SFI) nu kopplar nya grepp. För att gynna en god jämvikt inom filmkulturen har de precis beviljas förhandsstöd för att Mia Engbergs ska kunna producera en ”feministisk” och ”queervänlig” porrfilm. Filmen ska heta ”Dirty diaries” och har beviljades 350 000 kronor i produktionsstöd.

Att enbart dra in stödet till denna sortens verksamhet skulle givetvis ensamt inte kunna rädda kulturarvet men frågan man kan ställa sig är om inte SFI får lite väl mycket pengar? Kanske vore det rent av dags att lägga ner SFI och satsa pengarna där de verkligen behövs? Jag skulle i alla fall vara en som sov bättre på nätterna om jag visste att staten hushöll med pengarna bättre och satsade dem där de verkligen behövs. Det kan tyckas vara trista konservativa förslag men visst skulle vårt gemensamma kulturarv, vår äldreomsorg, vårt försvar och vår skola behöva de där pengarna bättre än statligt subventionerad porr….

(Jag har här medvetet valt att inte länka till artikeln i fråga eftersom den i sin tur länkar till hemsidor med grovt pornografiskt material).

Annonser

En reaktion på ”Sveriges kulturarv förfaller–pengarna går till porr

  1. Ping: Nytt på kulturfronten «

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s